adótartozás

2019.07.05. 17:52

Segít az adószakártő: cégtemető helyett ezt tegye,ha vállalkozásának adóhátraléka van

Ha egy cég nem tud eleget tenni adókötelezettségének, hamar meg szeretne szabadulni vállalkozásától és a tehertől. Azonban ez sokszor rögösebb út, mintha a NAV-hoz fordulna segítségért a cégvezető. A NAV adószakértője elmondja a megoldást.

Kemma.hu

Forrás: Kemma.hu

Fotó: Feleki Marietta

Vannak cégvezetők, akik rosszhiszeműen cégtemetőbe menekítik adósságot felhalmozó vállalkozásukat. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal gyorsan lép ilyen esetekben és a tartozás megfizetésére kötelezi a volt tulajdonosokat. Előfordulhat, hogy egy gazdasági társaság huzamosabb ideig nem fizet adót. A tartozást felhalmozók közül vannak, akik cégtemetőhöz fordulnak remélve, hogy így megszabadulhatnak a tartozástól. Az ügylet önmagában is érdekes, ugyanis itt az „eladó” fizet a „vásárlónak”.

A „cégtemeté”s korántsem jelent megoldást, hiszen a NAV kiemelten figyeli ezeket az ügyleteket, ugyanis a korlátolt felelősség áttörhető. A NAV a tartozás megfizetésére kötelezi a volt cégtulajdonost, aki ekkor már a teljes magánvagyonával felel. 2017 óta a Komárom-Esztergom Megyei Adó- és Vámigazgatóság mintegy 642 millió forint behajtásáról intézkedett, átlagosan hárommillió forint összegben. Ezek az ügyek a bíróságokon is megállják a helyüket, a NAV a közelmúltban több esetben is pert nyert a társaságuktól ily módon megszabadulókkal szemben.

Doktor Imnre Zoltán, a megyei adóhivatal adószakmai sajtóreferense kiemeli: van legális megoldás, ha egy cég bajba kerül. Azoknak a vállalkozásoknak, akik fizetni szeretnének, de valamilyen okból nem tudnak, halasztással vagy részletfizetéssel segít a NAV. A fizetési halasztással a kötelezettséget átütemezetten, a részletfizetésnél a tartozást egyenlő havi részletekben, akár 12 hónap alatt fizeti meg a gazdálkodó. A megbízható adózók évente egyszer másfél millió forint adótartozásig legfeljebb 12 havi pótlékmentes fizetési könnyítést is kérhetnek, mely automatikusan jár. A fizetési kedvezmények szabályairól részletes tájékoztatás a NAV honlapján található a 30-as számú információs füzetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!