építkezés

2019.03.30. 07:01

Dubaj és az Aliexpress is a nagy fejlesztésre készülő Güntnert választotta

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött Magyarország kormánya márciusban a Güntner-Tata Hűtőtechnika Kft.-vel, valamint a cég új nagyberuházását is hivatalosan bejelentették. Schwarczenberger Tamás cégvezetővel beszélgettünk a háttérről, a részletekről.

Mórocz Károly

A Güntner-Tata Hűtőtechnika Kft. új nagyberuházásáról és stratégiai együttműködéséről beszélgettünk Schwarczenberger Tamás cégvezetővel.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

– A Güntner csoport tatai telephelyén a 8 milliárd forint értékű, 150 munkahelyet teremtő beruházásához a kormány 1,5 milliárd forintos támogatással járul hozzá – mondta a cégvezető.

– Mintegy 9 ezer négyzetméterrel, korszerű eszközökkel bővülnek gyártócsarnokaink, amelyek lehetővé teszik hatékony szerelősorok kialakítását. Létrehozunk egy egész Európát kiszolgáló modern logisztikai központot is, 6500 négyzetméteres raktárcsarnokkal és 40 ezer négyzetméteres szilárd burkolatú tárolóterülettel.

A számoknál maradva megtudtuk, hogy a Güntner-Tata Kft. tavaly 1350 munkavállalóval összesen 40 ezer négyzetméter gyártófelületen 165 millió euró – mintegy 53,4 milliárd forint – árbevételt ért el. Egyértelmű a további növekedés, hiszen a stabil partnerek mellett sok új vevőt is szereztek. Emiatt is döntött úgy a cégvezetés, hogy gyakorlatilag teljesen átalakítja a munkafolyamatokat, még nagyobb teret kap egyebek között az automatizálás.

Formula-1 és Dubai fedett sípályája

– Termékeink döntő részét, mintegy 95 százalékát exportáljuk, nem csak Európába – mondja Solymár Endre, a társaság másik cégvezetője.

– Büszkék vagyunk arra, hogy Tatán gyártott hőcserélőkkel hűtik például a londoni Royal Albert Hall-t, számos Formula–1-es csapat szélcsatornáját, vagy a világszerte ismert dubaji fedett sípályát. Ugyanígy örülünk annak, hogy minket választottak Magyarországon is, amikor hőcserélőre volt szükség a mohácsi Pick vágóhídhoz, vagy az Országgyűlési Hivatal épületéhez. Mindez nem a szerencse műve – persze időnként az üzleti világban az sem árt –, hiszen a Güntner cégcsoport immár több mint nyolcvanéves múltra tekint vissza, mindig kiemelten kezelte a kutatást, valamint a fejlesztést. Világszerte elismertek a tatai vállalat termékei, a hűtés- és klímatechnikával kapcsolatos ipari felhasználású elpárologtatók, a léghűtők, a kondenzátorok és a sok-sok speciális, egyedi berendezés.

– A termelési feladatok mellett kiváló mérnökeink fejlesztik a teljes cégcsoport számára az új gyártástechnológiákat, fejlesztő részlegünk pedig aktívan részt vesz a termékfejlesztés folyamatában is – folytatja a cégvezető. – Szakértőink fontos szerepet töltöttek be Indonéziában, Mexikóban és Romániában a később létesített Güntner-üzemek munkatársainak oktatásában, a megfelelő gyártási eszközök kiválasztásában, valamint a legjobb gyártási folyamatok kialakításában.

A kondenzátor gyártócsarnokba invitál Schwarczenberger Tamás. Egy hatalmas berendezést mutat, 12 méter hosszú és több mint 2 méter magas, rajta a felirat: Ali baba 48/35. – Felvette velünk a kapcsolatot a világ egyik legnagyobb és leggazdagabb cége, a kínai Alibaba Group – magyarázza. – Rengetegen ismerik hazánkban is az Aliexpresst, szinte mindenféle árut lehet tőlük vásárolni. A napi több millió beérkező rendelés miatt hatalmas szervereik vannak, amelyeket hűteni kell. Ezt a célt szolgálja a berendezés, ami mellett állunk. A számok pedig azt jelentik, hogy 48 darabot rendeltek tőlünk, és ez már a harmincötödik. Reméljük, elégedettek lesznek és a jövőben a további szerverközpontokba is Tatán gyártott hőcserélők kerülnek.

Szóba kerül a munkatársak megbecsülése is. Schwarczenberger Tamás hangsúlyozza: ahhoz, hogy a munkavállalók elégedettek és lojálisak legyenek, ma már nem elég a magas bér. Jó munkakörülményekre, aktív információáramlásra, gördülékeny és rugalmas ügyintézésre, valamint a szabadidős tevékenységek elősegítésére is szükség van. Ezekre mind odafigyelnek. A kétműszakos munkarend is bevált, a dolgozók döntő többsége szereti ezt a munkabeosztást.

Támogatják a sportot

A társadalmi felelősségvállalás természetes dolog a Güntner cégcsoportnál, így Tatán is. Lassan három évtizede tart a szoros együttműködés a Tatai AC-val, nem véletlen, hogy a város szép új sportcsarnoka a Güntner Aréna nevet kapta. Ezen kívül az egészségügytől az alapítványokon át az oktatásig széles a támogatások skálája. A dolgozók döntő többsége tatai, vagy a környékbeli falvakban él, ezért támogatásaik is ezekre a településekre koncentrálódnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!