megyei információ

2018.01.19. 15:17

Csaknem 125 ezer forint nyugdíj járt a szépkorúaknak

Az átlagosnál magasabb összegű nyugdíjnak örülhettek a Komárom-Esztergom megyeiek. Mindössze Fejér megye járt előttünk a havi juttatások terén.

Vá. T.

Tízezrekkel egészíthetik ki nyugdíjukat az idősek

Forrás: Shutterstock

Megyénkben 2016. december 31-én 124 998 forint volt havonta az egy ellátottra jutó öregségi nyugdíj átlagos összege. Ez valamivel magasabb volt, mint az országos átlag (117 ezer forint) – derül ki a Központi Statisztikai hivatal nemrégiben kiadott összességéből. A megyei összeg egyébként a Dunántúlon a második legmagasabbnak számított, mindössze Fejér megye járt előttünk, nekik 125 022 forint volt a havi juttatásuk.

A legkevesebb átlagos ellátást a megyénkben a kisbéri járásban élők kapták, ők 110 és 120 ezer forintra számíthattak havonta, leginkább pedig az oroszlányi járásban élők örülhettek, ha kopogtatott a postás: ők a KSH által nyilvántartott kategória maximumához tartoznak, ami több mint 130 ezer forintot jelentett havonta.

Az oroszlányiak esetében szakértők szerint ez a magasabb jövedelmeket biztosító ágazatok (bányászat) jelenlétével is magyarázható. A másik négy megyei járásban, vagyis a tatabányaiban, a tataiban, a komáromiban és az esztergomiban élők 120 és 130 ezer forint közötti összeget várhattak havonta.

Budapesten egyébként az átlagnyugdíj 142 701 forint volt havonta, ami azt jelenti, hogy több mint 300 ezer forinttal költhettek többet 2016-ban, mint a kisbériek (utóbbiaknál a 115 ezer forintos középértékkel számolva).

A statisztikai hivatal vizsgálta az öregségi nyugdíjban részesülők megoszlását is a folyósított összeg nagysága alapján, megyénként. Ennek alapján elmondható, hogy Komárom-Esztergomban csaknem 24 százalékra volt tehető a legalább 150 ezer forintot kapók aránya (150 000–199 999 forint: 16,8 százalék, 200 ezer forint felett: 7,1 százalék). Ez a harmadik legmagasabb a megyék közül, Fejér és Pest megye állt csak előttünk (utóbbi természetesen jelentősen torzít, a kiugró budapesti adat miatt).

A rehabilitációs és rokkantsági ellátásokban részesülők átlagosan 69 ezer forintot kaptak hazánkban, ezen belül a korbetöltötté vált rokkantsági ellátások összege 78 ezer, a korhatár alattiaké 73 ezer, a rehabilitációs ellátások összege 54 ezer forint volt. A legmagasabb összeget a Komárom-Esztergom megyében és a Budapesten élőknek utalták, átlagosan 79 ezer forintot.

(Borítókép: Shutterstock) 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!