odafigyelés

2021.07.30. 11:06

Tatabányai utcai segítő Schobert csövesezéséről: ez nem segít a hajléktalanokon

Schobert Norbert aranyosnak titulált egy hajléktalant, majd némi pénzadományt is kilátásba helyezett a részére. Szociális munkást kérdeztünk az eset kapcsán.

Sz. Sz.

20201003 Budapest Fitbalance Aréna sportrendezvény képen: Schobert Norbert fitness edző fotó: Knap Zoltán (BORS)

Forrás: Bors

Fotó: Knap Zoltán

Az ismert edző és médiaszemélyiség, Schobert Norbert egyik fiatal pártfogoltja, Rácz Géza bekerült a Pest Megyei Flór Ferenc Kórházba. Mentora meglátogatta a korábban az ország legsúlyosabb kamaszaként híressé vált fiatalembert, majd az intézmény elől élő videóban jelentkeztek be Schobert közösségi oldalán. A beszélgetés közben feltűnt nekik egy, a hátuk mögött ülő férfi, akinek az edző láthatóan igen megörült, sőt kommentálta is a helyzetet:

„Itt ülünk a kórház előtt, itt csövezünk. K*rva menő, itt mögöttünk van egy csöves is, látják? De nem? De, ott van mögöttünk, nézd, meg, tök aranyos, majd egy kis pénzt adok neki”

– mondta Schobert.

A kommentszekcióban sokan reagáltak a fenti kijelentésre, többen elmarasztalták a fitneszedzőt, amiért nem kellő tisztelettel beszélt a férfiről, aki az egyik kommentelő szerint nem is hajléktalan, hanem egy volt kórházi dolgozó.

 

A téma kapcsán megkérdeztük Balatoni Ágnest, a tatabányai Utcai Szociális Segítők Egyesületének elnökét, mit gondol, az ilyen típusú kommunikáció segít vagy ront a hajléktalan emberek helyzetén.

– Egyértelműen nem segít és nem vet jó fényt sem a hajléktalan emberekre, sem a hajléktalanok megítélésre. Az a baj az ilyen típusú hozzáállással, hogy nem az igazi hajléktalanságot mutatja be. A hajléktalanság ugyanis egyáltalán nem aranyos dolog, hanem egy nagyon súlyos társadalmi probléma, amiről nem lehet félvállról beszélni! A hajléktalan pedig nem egy aranyos valaki, hanem egy ember, nehéz sorssal – hangsúlyozta az elnök.

Hozzátette: ha csak tíz mondatot beszélünk az adott emberrel, az már elég, hogy rájöjjünk, milyen kevés kell ahhoz, hogy valaki elveszítse az otthonát! Válás vagy egy csődbe ment vállakozás elég, hogy valaki szorult helyzetében az alkoholhoz nyúljon, és elinduljon a lejtőn.

Balatoni Ágnest arról is kérdeztük, miként lehet ténylegesen segíteni a hontalanná vált embereknek.

– Azt gondolom, hogy szavak nélkül cselekedni sokkal fontosabb, mint egy odavetett mondatban mellékesen megjegyezni bármit is. Először is meg kell ismerni az illető személyes történetét, valóban felé fordulva. Azt gondolom, a többségi társadalomnak még meg kell tanulnia jól segítenie a rászorulóknak, ami egy utcán élő esetében nem feltétlenül azt jelenti, hogy minden nap viszünk neki meleg ételt. Ez csak a lelkiismeretünknek tesz jót, de nem valódi segítségnyújtás. Az evés csak egy alapszükséglet, ettől még az adott személynek nem lesz hol aludnia, nem lesz perspektívája a jövőre nézve, és nem fog tudni lábra állni sem.

Ehelyett fel kell keresni a helyi segítő szervezetet, és a hontalant is rábeszélni arra, hogy elfogadja a szervezet által nyújtott segítséget!

Ezt ahhoz tudnám hasonlítani, ahogy a kisgyereket megtanítjuk járni: úgy kell a hajléktalan embert is elindítani az úton, segítve a lépések megtanulásában. Itthon ez még nem tipikus hozzáállás, de szerencsére van fejlődés – zárta gondolatait az egyesületi elnök.

Így segíthet!

Az Utcai Szociális Segítők Egyesülete éjjel-nappal hívható a 0634/511-028-as telefonszámon, emellett pedig a honlapon található elérhetőségeken is fel lehet venni a kapcsolatot a szervezettel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában