magyar kultúra napja

2021.01.22. 08:30

Fotelből nézhető a Nemzeti Múzeum tárlata

Online programokkal jelentkezik a magyar kultúra napján a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM), amely pénteken élő tárlatvezetésre és könyvbemutatóra várja az érdeklődőket.

20200511 Budapest Magyar Nemzeti Múzeum és a Múzeumkert Fotó: Teknős Miklós (TEK) Magyar Nemzet

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Teknős Miklós

Ars et virtus. Horvátország és Magyarország. 800 év közös kulturális öröksége

című virtuális kiállításában M. Lovas Krisztina és Szende László múzeumi kurátorok tartanak exkluzív online tárlatvezetést pénteken 18 órakor. Tekintettel a nagy érdeklődésre, az MNM még egy időpontban, szombaton 18 órakor is megtartja a virtuális tárlatvezetést.

A zágrábi Galerija Klovicevi Dvori és a Magyar Nemzeti Múzeum közös tárlata többek között azt kutatja, hogyan kerültek az Árpád-házi királyok Horvátország trónjára, mit mesélnek a horvát és magyar kötődéssel egyaránt rendelkező nemesi családok ódon várkastélyainak falai és hogy

mit rejt a két nemzet több mint 800 éves közös múltja.

A Zoom felületére meghirdetett program ingyenes, de regisztrációhoz kötött; jelentkezni a múzeum mnm.hu honlapján lehet.

Pénteken 20 órakor az érdeklődők a múzeum Facebook- és Youtube-oldalán

Az amerikai grófné. Szápáryak és Széchényiek emlékei

című kötet bemutatójához csatlakozhatnak. A decemberben megjelent kötet apropója egy nagylelkű ajándékozás: Gladys és Paul Szápáry 2017-ben adományozták a Magyar Nemzeti Múzeumnak magyar vonatkozású festményeiket, fényképalbumaikat, dokumentumgyűjteményüket és egyéb emlékeiket.

Mint a közlemény emlékeztet, a hagyaték tanulmányozása során megannyi érdekes családi történet rajzolódott ki.

A több mint 150 fotóval illusztrált könyvben a magyar történelem három évszázadának egy alig ismert szelete elevenedik meg.

A magyar kultúra napján az érdeklődők Orgona Angelika, a kötet szerzőjének tolmácsolásában ismerkedhetnek meg a könyv részleteivel.

Borítókép: Magyar Nemzeti Múzeum / Illusztrációfotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!