Madéfalvától a Dél-Dunántúlig

2019.07.07. 08:33

Dokumentumfilm készül a bukovinai székelyek történetéről

Maroknyi székely címmel újabb dokumentumfilm készül a bukovinai székelyek történetéről Bonyhádon: a film bemutatja a népcsoport kényszerű vándorlását Madéfalvától a Dél-Dunántúlig, és megszólaltatja az 1944-es Magyarországra menekülés még élő résztvevőit.

Kakasd, 2019. május 26. A Bukovinai székely népviseletbe öltözött Jakab Tivadar és Zsók Zsófia a kakasdi faluház elõtt, miután szavaztak az európai parlamenti választáson 2019. május 26-án. MTI/Sóki Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Sóki Tamás

Az Otthon az ötödik hazában alcímet viselő film készítői végigmennek azon az úton, amelyen a székelyek is vándoroltak. A stáb már forgatott Madéfalván, Moldvában, az öt bukovinai székely faluban, az Al-Dunánál fekvő Hertelendyfalván, és a közeljövőben rögzítik Szerbiában a bácskai évek helyszíneiről készülő képsorokat – nyilatkozta Kindl Gábor rendező.

A filmhez mintegy 50 interjút vettek, illetve vesznek fel, köztük csaknem tíz, még Bukovinában született idős ember idézi fel emlékeit.

Megszólal Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató, Tamás Menyhért író, Fazekas Tibor Németországban élő, a székely nyelvjárásokat kutató nyelvész és Kóka Rozália mesemondó, Fábián Éva népdalénekes pedig az eredeti helyszíneken énekel székely népdalokat.

A bukovinai székelyek hányattatásairól Sára Sándor készített elsőként háromrészes dokumentumfilmet 1987-ben. A mostani film rendezője megjegyezte, hogy nem akarnak versenyre kelni a klasszikus alkotással, munkájuk a még fellelhető emlékeket igyekszik bemutatni.

Az egész estés, közösségi gyártásban készülő filmet november 16-án vetítik Bonyhádon, és január 7-re, a madéfalvi veszedelem évfordulójára a székelyföldi településre is meghívást kaptak.

Kopnak az emlékek

Illés Tibor, a filmkészítést segítő Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnöke elmondta, hogy egyre kevesebb székely emlékkel találkoznak a bukovinai falvakban. Ezúttal azt tapasztalták, hogy az andrásfalvi temetőben eltűntek a sírkeresztek, Hadikfalván a ma ortodox hívek által használt régi templomban ugyanakkor megőrizték a katolikus oltárt.

„A film arról is szól, hogy mi, akik nem ott születtünk Bukovinában, hogyan őrizzük meg a székelységünket”

- fogalmazott. A képsorokon bemutatják a kismányoki székely házat, az évente megrendezett néprajzi tábort és a bukovinai táncokat őrző néptáncegyütteseket is – tette hozzá.

Borítókép: Bukovinai székely pár népviseletben a Tolna megyei Kakasd faluháza előtt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!