A mozgókép mestere

2018.11.27. 12:41

A közmédia is köszönti az idén 85 éves Sára Sándort

November 28. és december 20. között a Duna Televízió, a Duna World, valamint az M5 adja a legendás rendező filmjeit.

Filmjeivel köszönti a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) az idén 85 éves Sára Sándort, Kossuth-díjas, Balázs Béla-díjas, Magyar Művészeti Akadémia Életműdíjas operatőrt, rendezőt, a Balázs Béla Stúdió és a Duna Televízió alapító tagját.

A számtalan díjjal kitüntetett művészt 1993-ban Csoóri Sándor kérte fel az akkor induló Duna Televízió vezetésére, amelynek hét éven keresztül volt az elnöke.

Filmjei bejárták a nagyvilágot, számos hazai-és nemzetközi fesztiválon ismerték el alkotásait díjakkal.

A főként dokumentumfilmjeiről és egyedi képi világáról ismert Sára Sándor meghatározó alkotásait nézhetik meg az érdeklődők 2018. november 28. és 2018. december 20. között a Duna Televízió, Duna World, valamint az M5 csatorna műsorán.

A művész születésnapján, november 28-án az M5 kulturális csatorna 21.55 perctől adja a Feldobott kő című magyar filmdrámát, majd közvetlenül utána kezdődik a Krónika – A 2. Magyar Hadsereg a Donnál című fekete-fehér dokumentumfilm-sorozat egyik epizódja. Sára Sándor filmjében megszólalnak egykori tisztek, köztük magas rangú vezérkari tisztek a legfelsőbb hadvezetésből, minisztériumból és a frontról is, valamint közkatonák és munkaszolgálatosok is.

Másnap, november 29-én ugyancsak a Duna Televízión az 1965-ös Tízezer nap című játékfilmet 23.55-ös kezdettel nézhetik meg, amely a szegény ember sorsát járja körül. Egy nappal később, november 30-án ugyanitt láthatják a Lefegyverzett ellenséges erők első részét, a második részt pedig december 7-én.

Decemberben a 80 huszár, A mérkőzés, a Holnap lesz fácán látható a Duna Televízión, a Duna World műsorkínálatában pedig december első hétvégéjétől vasárnaponként az Amrita Sher-Gil, Sára Sándor háromrészes, lírai hangulatú, Amrita Sher-Gil indiai és magyar származású festőművészről szóló dokumentumfilmje szerepel.

A műsorok az interneten is követhetők, illetve korlátozott ideig visszanézhetők a www.mediaklikk.hu oldalon.

Borítókép: Sára Sándor. Forrás: OTS

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!