Krimi

2022.12.05. 09:45

Meggyilkolta unokahúgát a zalai férfi, aztán elásta a pincéjükben

Egy szomszédja vallomása buktatta le azt a férfit, aki megölte a saját 17 éves unokahúgát.

Fotó: police.hu

Benkő Anna Zsanett 1990-ben született, és a családjával a Zala megyei Rezi nevű községben élt. Szülei nagy szeretetben nevelték, de szigorú szabályok között. Csak annyi zsebpénzt kapott, amennyi feltétlen szükséges volt, a lány azonban szeretett öltözködni, szórakozni és kereste a fiúk társaságát. Szülei szerint Annának csak a tanulásra kellett volna koncentrálnia.

A szigorú szabályokra a szülők szerint azért volt szükség, mert a kamaszlánnyal többször is előfordult, hogy engedély nélkül kereste fel a barátait, ami a szüleinek nem tetszett. Ez történt az eltűnése előtti hétvégén is.

2007. május 16-án a lány iskolába indult, de nem érkezett meg oda, még a buszra sem szállt fel. Szülei aznap reggel látták őt utoljára élve. Délután kezdték keresni. A keresésben aktívan részt vett a lány apjának a testvére is. Miután nem találták a lányt, és a faluban sem látta senki, a szülők hívták a rendőröket, akik este kiadták a körözést. Az akkoriban lefolytatott nyomozás teljesen tévúton haladt, ezért sikertelennek is bizonyult.

Állítólag látták Annát beszállni egy autóba, de erre a rendőrség nem talált bizonyítékot. Egy olyan pletyka is terjedni kezdett, hogy a lányt egy németországi bordélyba vitték, ahol prostitúcióra kényszerítik, de ez az állítás is hamisnak bizonyult.

Annát folyamatosan keresték, még egy tv-műsorban is foglalkoztak az eltűnésével, azonban évekig semmilyen előrelépés nem történt. A szülők sosem adták fel a reményt, hogy még visszakaphatják a lányukat.

Az eredménytelenség miatt lezárt ügyet 2018 májusában a Készenléti Rendőrség kiemelt ügyeket felderítő főosztályának nyomozói újra megnyitották. Olyan eltűnéseket kerestek, amelyekben nagy volt az esély arra, hogy az eltűntet megölték. Anna esete is ilyen volt. Azért akadt meg a nyomozók szeme ezen az aktán, mert a Dunántúlon kevés olyan eltűnési eset volt, ami ennyi ideig húzódott. Az ügy újranyitása kapcsán a budapesti rendőrök felvették a kapcsolatot a Zala megyeiekkel, és első lépésként újra kihallgatták azokat, akiket 2007-ben is.

A család egyik barátja megemlítette, hogy egyszer azt látta, hogy Anna pénzt fogad el a nagybátyjától.

A tanú azt is elmondta, hogy furcsának érezte a jelenetet, túl bizalmaskodónak és intimnek ahhoz képest, hogy családtagokról volt szó. Május 30-án a nagybácsit is kihallgatták.

A férfit 1994-ben 10 év fegyházra ítélték, mert több embert megpróbált megölni. 2001-ben szabadult feltételesen.

A börtönben töltött évek alatt a felesége a közös gyerekükkel elhagyta őt. De a családja megbocsátott neki, így beköltözhetett az anyjához, Anna nagymamájához. A lány eltűnése után segédkezett a keresésben, és tartotta a lelket a kétségbeesett szülőkben - írja az Origo.

11 év hallgatás után azonban beismerte, hogy megölte Annát, és azt is elmondta, hogy hova rejtette a holttestét.

Elmondása szerint közös megegyezésen alapuló szexuális kapcsolatuk volt, amiért cserébe néha cigit vagy pénzt adott a lánynak. Ezt láthatta meg a korábban kihallgatott tanú. A rendőrök a részletes leírás alapján meg is találták a testet, a férfi anyjának a picéjében.

Egy bútorlapon álló szekrény alatt, egy sekély, mindösszesen 40 centi mély gödörben találták meg Anna testét.
Kezdetben a férfi azt kérte, hogy őt ne vigyék a helyszínre, azonban június elején mégis ott folytatódott a kihallgatása. A férfi elmondta, hogy a lány az eltűnése napján felkereste őt a házában, alkoholt ittak és lefeküdtek egymással. A lány ezután pénzt kért tőle, de ő nem adott neki. Anna ekkor távozott a házból, azonban este visszatért a férfihoz. Vallomása innentől kezd zavarossá válni. Azt mondta, hogy Anna öngyilkossággal fenyegetőzött neki, majd azt mondta, hogy el akar szökni a szülői szigor elől és a férfi börtönben töltött éveit is szóba hozta. Erre bedühödött, levette a nadrágja zsinórját és megfojtotta vele a lányt.

A lány maradványainak vizsgálatakor megtalálták a nyakcsigolyák között a zsinór darabjait, ami azt jelenti, hogy a férfi brutális erővel szorította a lány nyakát.

Egy másik kihallgatáson a férfi azt mondta, hogy Anna a zsinórt a saját ruhájáról szedte le és a nyakába akasztotta.

A gyilkosság után a férfi levetkőztette a lányt és a pincébe vitte. Ott ásott neki egy kis sírt és abba tette bele. Erre tett egy fa lapot, arra pedig egy szekrényt.

A férfi édesanyja, Anna nagymamája az egészből nem is sejtett semmit. Amikor a nyomozás során kiderült, hogy az unokája csontjait találták meg a pincében, annyira rosszul lett, hogy kórházba került. Később pedig nem bírt tovább a házban élni.

Fotós: police.hu

A tárgyaláson a lány apja azt mondta: sohasem fog megbocsátani a testvérének.

Benkő János következetlen vallomásai miatt nem lehet pontosan tudni, hogy mi történt a végzetes napon. A rendőrök és a család azt nem tartja valószínűnek, hogy a lány öngyilkos akart lenni.

Valószínűleg a lány azzal fenyegette meg a férfit, hogy beszámol a családjának a viszonyukról, ezért ölte meg a férfi, hogy elhallgattassa.

Anna édesanyja azt sem hiszi el a gyilkosnak, hogy a lánya önszántából került vele fizikai kapcsolatba. Szerinte a férfi megerőszakolta a lányt, és azért ölte meg, hogy ez ne derüljön ki.

A tárgyalásokon a férfi már többször tagadta, hogy szexuális kapcsolata lett volna Annával. Egyszer pedig azt mondta, hogy a gyilkosság napján feküdt le a lánnyal először. És továbbra is kitartott amellett, hogy a lány öngyilkos akart lenni aznap.

A tárgyalás során súlyosbító tényező volt a férfi büntetett előélete, és hogy a gyilkosságot az unokahúga ellen követte el.

Azonban az idő múlása miatt már nem lehetett felelősségre vonni a kiskorúval folytatott vérfertőző szexuális viszony miatt. Azt viszont értékelték, hogy a férfi beismerte tettét és együttműködött a rendőrökkel.

Végül 13 év börtönbüntetésre ítélték.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában