Ipar

2022.08.04. 20:03

Az ASG rekordéve lehet 2022

A nagy múltú, magyar tulajdonú tatabányai ASG Kft. a sok nehézség ellenére rekordévet vár: amennyiben nem jön közbe különleges probléma, a tavalyi mintegy 3,1 milliárdos árbevételüket több mint 30 százalékkal növelik.

Mórocz Károly

Fülöp Gábor

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

– Az utóbbi időben szinte folyamatos áremelések milyen hatással voltak a tervekre? Kellett emiatt módosítani? – kérdeztük Fülöp Gábor ügyvezető igazgatót. 
– Az áremelések hatására az árbevételünk jelentősen megnőtt. Ez egyértelműen pozitív, ennek is köszönhető, hogy abszolút rekord várható. Hozzá kell tennem, hogy az eredményességre ez nem mondható el, hiszen például a béreket jelentősen emeltük, valamint az alapanyag- és energiaárak is emelkednek. Az alapanyagok árának növekedését egyébként a legtöbb ügyfél elfogadta, de például bonyolítja a helyzetet az ellátás bizonytalansága. Emiatt egyre több pénz „áll” nyersanyagban, valamint félkész termékekben. 

Az ASG legújabb, gyorsan és pontosan dolgozó gépe, mellette Fazekas István
Az ASG legújabb, gyorsan és pontosan dolgozó gépe, mellette Fazekas István
Forrás: Flajsz Péter / 24 Óra

 

Elkészült a jubileumi alváz - Immár két évtizede megrendelője a tatabányai ASG-nek a multinacionális Sandvik cég. – Rendszeresen kérik, hogy készítsünk nekik fúrószárakkal is ellátott bányagép alvázakat – mondja Fülöp Gábor. – Augusztus elején fejeztük be a háromszázadikat, ez szerintem mindkét fél részéről szép jubileumnak számít. A bányászat fellendülőben van a világon, tehát a jövőben várhatóak újabb megrendelések tőlük. Érdekesség, hogy nagyon hosszú útra indul a berendezés: információim szerint Dél-Afrikában kap munkát. A tervek szerint bővül a termékpaletta, jövőre várható egy új típusú alváz gyártása. Az új modell különbözik a jelenleg gyártottól abban, hogy ezúttal a földfelszín felett kell majd szolgálatot teljesítenie, felszíni fejtésre alkalmas gépet szolgál ki. 
– Milyen jelentősebb megrendeléseket teljesített már ebben az évben az ASG? 
– A régi partnereinkkel továbbra is jó a kapcsolat. Jelentősek a megrendelések 2022-ben a hollandiai Caterpillartól, sorozatban gyártunk számukra az építőiparban használatos munkagép alkatrészeket. Az egykori Joy, ma japán Komatsu nevű cégnek eddig három hatalmas alvázat készítettünk, amelynek segítségével kálium-karbonátot, a műtrágya egyik alapanyagát bányásszák. 

– Milyen nagyobb beruházást fejeztek be mostanában? 
– Büszkének és egyben szerencsésnek érzem magam, hogy a napelemes rendszerünk a napokban elkészült, már csak néhány engedélyre várunk, és kezdhetjük a költségek csökkentését, a megtakarítást. Amikor bő két éve pályáztunk erre, a megtérüléshez három és fél évet számoltunk, most akár hat hónapra is lecsökkenhet ez az idő. Ezzel párhuzamosan valamennyi csarnokunkban LED-es lett a világítás. 

– Önerőből vagy pályázati forrásból készülnek-e gépvásárlásra, technológiai fejlesztésre? 
– Egy új forgácsológépet mindenképpen szeretnénk vásárolni, a meglévőket csúcsra járatjuk. Hogy pályázunk-e, azon múlik, milyenek lesznek a feltételek. Remélem, meg tudunk majd azoknak felelni, ha mégsem, marad az önerő. 

– Hogyan alakul a dolgozók száma? Tudnak új munkavállalókat találni illetve mit tesznek a csábítás ellen? 
– Jelenleg több mint kétszázan vagyunk, de szinte minden munkakörben várjuk a jelentkezőket. Nálunk hagyományosan jó a csapatszellem. Ennek erősítését szolgálja, hogy szeptemberben végre megint rendezünk családi napot. Apró figyelmesség, de talán említésre érdemes, hogy nyáron fagyit, télen gyümölcsöt osztunk. A támogatások sokfélék, például a tanév előtt az iskolakezdést segítjük dolgozóink gyerekeinek, de van lehetőség otthoni munkavégzésre is. Rendszeresek a különböző képzések, beiskolázások és a csapatépítő tréningek. Sokan hűségesek hozzánk, a fluktuáció átlag alatti. A csábítás sajnos folyamatos, gyakorlatilag egymásra licitálnak mostanában a cégek. Hozzáteszem még, hogy a jó kezdeményezések felkarolását mindig fontosnak tartottuk. Most tervezzük például, hogy támogatjuk a Gerecse 50 teljesítménytúra négy évtizedes történetéről szóló könyv megjelenését: több kollégánk is rendszeresen részt vett a nagy gyaloglásokon 1982-től napjainkig. 

Címkék#ipar#asg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!