Sokak kedvence

2021.11.10. 10:31

Bőségesen jut libacomb Márton-napra

Az idén bőséges mennyiségben elérhető lesz a Márton-napi lakomák elengedhetetlen része, a libacomb, mivel a madárinfluenza miatt bekövetkezett tavalyi csökkenés után, ebben az évben nőtt a levágott víziszárnyasok száma.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerdán kiadott libakörképében egyebek mellett kiemelte, hogy a libából készült termékek a prémiumkategóriába tartoznak, a baromfifélék közül a legmagasabb értéket képviselik.

A magyarországi libahústermelés jelentős része exportra kerül, hízott libamáj termelésben Magyarország világelső.

Idén a szigorú állategészségügyi intézkedéseknek, valamint a gazdák erőfeszítéseinek köszönhetően a lúdtermékek termelése egyes területeken akár 60 százalék feletti mértékben is nőtt az előző évihez képest.

Az agrárkamara Márton-nap alkalmából kiadott közleményében kiemeli, hogy a baromfiágazat az ország legnagyobb termelési értékét produkáló állattenyésztési ágazata.

A belföldön eladott húsok 50 százaléka csirke, pulyka, kacsa és liba.

A szektor évente 700 ezer tonna hús előállítására képes, ebből 400 ezret a belföldi piacokon értékesítenek. A termékek 80-85 százaléka csirke, és a maradék 15 százalékon osztozik a pulyka és a víziszárnyasok. Az ágazatban több mint 2600 mezőgazdasági termelő és 100 feldolgozó vállalkozás tevékenykedik.

A magyar agrárexportban a baromfihús jelenti a harmadik legnagyobb tételt.

A 300 ezer tonna export termékszerkezete jelentősen eltér a belföldi arányoktól: 40 százalékot tesz ki a pulyka és a víziszárnyasok súlya, míg a csirkehús 35 és 60 százalék között mozog.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!