Megbecsülés

2020.01.07. 17:00

Tizennégy százalékkal nő az egészségügyi szakdolgozók alapbére

És még idén novemberben várható egy újabb 20 százalékos béremelés – mondta el az egészségügyért felelős államtitkár keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Nyíregyháza, 2015. május 12. Lovász Adél szakápoló vért vesz egy betegtõl a Jósa András Kórház Sürgõsségi Betegellátó Centrumában, Nyíregyházán, 2015. május 12-én. Ezen a napon van az ápolók nemzetközi napja. MTI Fotó: Balázs Attila

Fotó: Balázs Attila

Horváth Ildikó kiemelte, a januári emelés a 2016-ban kezdődött többlépcsős béremelési program folytatása, ami mutatja a kormány elkötelezettségét az egészségügyben dolgozók megbecsüléséért és ágazatban tartásáért.

Az államtitkár felidézte az ütemezett szakdolgozói béremelési program korábbi állomásait: 2017-ben 12 százalékkal, 2018-ban és 2019-ben további 8-8 százalékkal lett magasabb az alapbér ebben a szektorban. Az idei januári 14 százalékos béremelés után még egy 20 százalékos béremelésre számíthatnak a szakdolgozók ezz év novemberében, 2022 januárjától pedig újabb, 30 százalékos alapbéremelés lesz – ismertette a részleteket.

85 ezer dolgozót érint a béremelés

Közölte: ez összességében 72 százalékos emelést jelent, és az alapbéremelés minden esetben magával hozza az úgynevezett mozgó bérelemek – ügyeleti és túlmunkáért kapott díjak – emelkedését is. 2022-re egy ápoló átlagosan két és félszeresét fogja keresni a béremelés előtti bérének.

Az államtitkár példaként elmondta, hogy egy pályakezdő, középfokú OKJ-s vizsgával rendelkező szakdolgozó 2018-as alapbére 191 865 forintról ezzel az emeléssel 234 152 forintra nő. Egy nyugdíj előtt álló szakdolgozó 2018-as 261 333 forintos alapbére januártól 318 931 forint lesz.

A januártól esedékes béremelés 81 ezer szakdolgozót és négyezer védőnőt érint. Az idei két béremelés fedezete 82 milliárd forint.

Horváth Ildikó a sajtótájékoztatón az Országos Onkológiai Intézetben 2020. január 7-én
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

A lakhatási körülményeken is javítanak

Horváth Ildikó kitért arra, hogy a béremelés az ágazatban dolgozók megbecsülésének az egyik legfontosabb eleme, de a kormány ezen kívül a lakhatási körülményeken is javítani kíván. Ennek részeként

az ország tizenhét helyszínén uniós forrásból 9 milliárd forintot fordítanak nővérszállók építésére, valamint a fővárosi kórházak vonzáskörzetében 42 milliárd forintból épülnek vagy újulnak meg nővérszállók

úgy, hogy azokban három típusú – 38, 45, 55 négyzetméteres – garzonlakásokat alakítanak ki. Az államtitkár szerint ezek a lakások alternatívát jelenthetnek a budapesti albérletek helyett. A fejlesztések nyolc kórházhoz kapcsolódóan valósulnak meg, a beruházásokat 2022 végére szeretnék befejezni – mondta.

A sajtótájékoztatónak helyet adó Országos Onkológiai Intézet főigazgatója elmondta, intézményükben 436 munkavállalót érint a januári szakdolgozói alapbéremelés. Úgy vélte, ezekkel a béremelésekkel tovább erősödik a szakdolgozók ágazatban tartása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!