Tudta ezt?

2024.03.10. 00:38

Közeleg a húsvét: mutatjuk, hogyan kell helyesen tárolni a tojást

Komoly betegséget okozhat, ha nem tartja be ezt a tojásra vonatkozó szabályt. Húsvét előtt érdemes tudni.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Timolina

A tojás az egészséges, változatos étrendet követők konyhájában biztosan megtalálható, ugyanis rendkívül jó tápértékű alapanyag, amiből rántotta, omlett, tükör- vagy főtt tojás is készülhet, ami zöldségekkel és pirítóssal kiegészülve igazán kielégítő reggeli, vagy éppen vacsora lehet. A tojás nélkülözhetetlen alapanyaga a jó piskótának, de nem hiányozhat egyes kelt tésztákból, rakott ételekből, fasírtokból sem - írja a mindmegette.hu.

A szakértő szerint a hűtőben van a tojás helye

Jenny Kelly élelmiszerhigiénia szakértő szerint a tojásokat a lehető leghamarabb a hűtőszekrénybe kell tenni és 

nem szabad a hideg tojásokat sokáig meleg helyen tárolni, majd ismét visszatenni a hűtőbe. A hőmérsékletingadozás hatására ugyanis lecsapódik a pára a tojások héján, ez pedig a baktériumok elszaporodásához vezethet.

Sylvia Anderson élelmiszerbiztonsági szakértő szintén a hűtő mellett érvelt. Anderson szerint a tojásokat 0 és 5 Celsius-fok közötti hőmérsékleten kellene tárolni, ez ugyanis az a tartomány, amelyen megakadályozhatjuk a baktériumok elszaporodását, és lassíthatjuk a romlási folyamatokat. Érdemes azonban ügyelni arra, hogy a hűtőben lévő hőmérséklet állandó legyen, ugyanis a gyakori, és hosszan tartó ajtónyitogatás páralecsapódáshoz vezethet, ami szintén segíti a baktériumok megjelenését.

Az Origo Táfelspicc cikke szerint nem mindegy, hogy a tojásokat milyen pozícióban tároljuk. Mary Berrynek erre is van egy praktikája: az újságírónő a tojásokat megfordítva, azaz a csúcsos résszel lefelé teszi a dobozba, így a sárgája középen marad.

Veszélyes alapanyag A tojás az egyik legveszélyesebb alapanyag a konyhában, amelyben megjelenhet a szalmonella. A héján és a tojás belsejében is megtalálható a szalmonella. Legalább 70 Celsius fokon kell főzni, sütni, hogy a baktériumok elpusztuljanak. Ha hidegtálhoz, vagy majonézhez használod fel a tojást, akkor pedig ajánlatos fogyasztásig a hűtőbe tartani az ételt.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában