Gazdaság

2016.08.23. 06:24

Mi legyen az újság? Álláslehetőségek szakképzetteknek

Olvasóink közül többen kérdezték, vannak-e a megyében olyan munkalehetőségek, amelyeknél nem szalag mellett kell dolgozniuk a szakképzett jelentkezőknek. Utánajártunk. A válasz röviden: vannak bőven.

Mórocz K.

Rendhagyó kezdeményezésünkben arra kértük olvasóinkat, hogy a Hearken platformon keresztül a kemma.hu-n tegyenek fel olyan kérdéseket, melyeik igazán érdekli őket. A munkalehetőségek is sokakat érdekeltek, így utánajártunk a témának.  Az idei nyár végén jóval több, mint ezer munkakörbe keresnek dolgozókat, főleg a nagyobb cégek, de számos közepes és kicsi is. A leggyakoribb az operátor illetve gépkezelő, ugyanakkor tudni kell, hogy a szakképzett állást keresőknek is van miből válogatni.

– A tatabányai AGC Glass Hungary Kft. operátor, gépkezelő és targoncavezető munkakörökbe keres munkatársakat – tudjuk meg Papp Zoltán ügyvezető igazgatótól. – Az alapbérek nagyságrenddel magasabbak nálunk, mint a minimálbér, a műszakpótlékok a törvényben előírt mérték felettiek. Az autóüveggyár ezen kívül versenyképes cafeteria- és bónuszrendszert működtet.

– A Grundfos célja Tatabányán is, hogy piacképes alapbért adjon a munkavállalóknak, amely messze meghaladja a mindenkori minimálbért, mind operátori, mind szakmunkás munkakörökben – hangsúlyozza Török László ügyvezető igazgató. – Ezen felül a juttatások széles palettáját kínáljuk, és helyben biztosítunk sportolási lehetőséget. A folyamatosan fejlesztett munkaállomások már nem szalagszerű munkát jelentenek, ez különböző kompetenciaszinteket igényel a gyártósorokon, ami fejlődésre készteti a munkavállalókat, és ez természetesen további jövedelmet jelent.

– Változatos munkakörökbe várjuk a jelentkezőket – mondja Menyhárt Tibor, a tatabányai Otto Fuchs gazdasági vezetője. – Fontos szerepe van nálunk például a magasan képzett, rutinos karbantartóknak, most tízet keresünk. A minimálbér duplájához közelít a bérük – vannak olyan munkakörök, ahol ezt is meghaladja –, a cafetéria rendszerünk is széles választási lehetőséget kínál.

– A Bridgestone elsősorban szakképzett kollégákat keres Tatabányára, akiknek az alapfizetése magasan a minimálbér fölött van – tájékoztatja lapunkat Duna András HR igazgató. – Ehhez jönnek még a műszakpótlékok, jelenléti és teljesítmény bónusz, a hétvégi munkavégzés pótléka. Vannak gépkezelő operátori munkakörök, de várunk karbantartó technikusokat és folyamatmérnököt, PLC mérnököt is. A nálunk megkereshető bérek átlag fölöttiek, ehhez jön még a havi cafetéria valamint étkezési juttatás is. Lehetőséget biztosítunk a nyelvtanulásra, hiszen multinacionális környezetben ez már elvárás. A folyamatos szakmai képzés és tanulás révén elképzelhető az előrelépés, így még magasabb jövedelem megszerzése.

A megkérdezetteken kívül több dolgozót keres és vár a következő hetekben, hónapokban a tatabányai Coloplast, Becton Dickinson, Exedy Dynax, Reckitt Benckiser, Graboplast, Sanmina,; Tatán a Güntner és a Gedia, Nyergesújfalun a Zoltek, Esztergomban a Kirchhoff, Oroszlányban a BorgWagner, Komáromban az Alumetál.

Ezt a megyei kormányhivatal foglalkoztatási főosztályától tudtuk meg. Azt is elmondták, érdemes odafigyelni az Ifjúsági Garancia, valamint az Út a munkaerőpiacra elnevezésű kiemelt projektre, hiszen a munkát vállalni szándékozók foglalkoztathatóságát javítja, képességeiket fejleszti. A képzések szervezésénél, tanfolyamok indításánál számon tartják a térségi igényeket, a foglalkoztatók által jelzett hiányszakmákat.

Az Ifjúsági Garancia projekt a 25 év alatti, nem tanuló és nem dolgozó fiatalokat célozza meg szolgáltatásival és támogatási eszközeivel. Az Út a munkaerőpiacra kiemelt projekt célcsoportja a 25-64 év közötti álláskeresők, vagy a járási hivatalok foglalkoztatási osztályain egyéb módon nyilvántartott személyek, valamint a közfoglalkoztatásból kikerülők.
Mindkét program tanfolyamaira elsősorban a szakképzetlen vagy elavult, a térség munkaerő-piacán nem keresett szakmával rendelkező álláskeresők jelentkezését várták és várják.

Eddig összesen 541 fő számára biztosítottak lehetőséget új vagy kiegészítő szakma megszerzésére olyan szakirányokban, mint építő- és anyagmozgató gép kezelője (targoncavezető) és raktáros, társadalombiztosítási ügyintéző és bérügyintéző, élelmiszer- vegyiáru és gyógynövényeladó, szociális gondozó és ápoló, gépi forgácsoló, gyermek- és ifjúsági felügyelő, pedagógiai és családsegítő munkatárs, PLC programozó.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!