Gazdaság

2015.11.11. 12:03

Új csőszigetelés, több fogyasztó a hálózatban

A Veolia Energia Magyarország Zrt. hőközpontokat korszerűsített, új fogyasztókat kötött rá a hálózatára Dorogon és Esztergomban.

F.K.

 A munkálatokra egy, a távhőszektor megújuló energia-forrásokkal történő energetikai korszerűsítésére kiírt pályázaton 233 millió forintnyi uniós támogatást nyert el a zrt.



A 2008-ban indult kivitelezés három fő részben valósult meg. Ekkor már elodázhatatlan volt a két város lakó-, illetve egyéb épületeinek hő- és melegvíz-ellátását harminc éve biztosító, időközben elavulttá vált hőközpontjainak felújítása. A szakemberek új, lemezes hőcserélőket, illetve szabályozókat és keringtető szivattyúkat építettek be – ezek lehetőséget teremtettek a hatékonyabb szolgáltatásra.

A beruházás másik elemeként a Dorog és Esztergom közötti tranzitvezeték, illetve az esztergomi gerincvezeték ellenállóbb, energiatakarékosabb hőszigetelést kapott. A harmadik fontos változás az, hogy a zrt. új fogyasztói csoportokat is bekapcsolt a távhőszolgáltatásba.

Fernezelyi Ferenc, a Veolia Energia Magyarország Zrt. kereskedelmi igazgatója elmondta, a hőellátási infrastruktúra megújításával sikerült elérniük, hogy a hőtermelés és hőközvetítés kisebb hőveszteséggel történjen. Ez, valamint a szivattyúk fordulatszámának optimalizálása, jelentős villamos-energia megtakarítást eredményez, és a mindenkori igényeknek megfelelő szolgáltatást biztosít. Az új szigeteléssel a hálózat kevesebb tüzelőanyag felhasználásával működtethető, ez a környezeti fenntarthatóság szempontjából is előrelépés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!