Gazdaság

2014.03.07. 14:04

Célba vette a céghalmozókat a NAV

A Komárom-Esztergom megyei vám- és pénzügyőri, illetve adóigazgatóság tatabányai sajtótájékoztatóján elhangzott: a céghalmozók is ellenőrzésekre számíthatnak az idén.

F. K.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) megyei adóigazgatósága, illetve megyei vám- és pénzügyőri igazgatóságának elmúlt évi ténykedése és az idei kiemelt feladatok sora volt a témája annak a sajtótájékoztatónak, amelyet tegnap tartottak az adóigazgatóság tatabányai épületében.
Nyitányként Altmann András alezredes, a megyei vám- és pénzügyőri igazgatóság vezetője többek közt arról szólt, hogy a vámeljárások száma a 2012. évhez viszonyítva behozatali irányban nőtt, kifelé csökkent. Összesen 55 471 eljárással foglalkoztak.

Az idei ellenőrzések során a jövedék körében kiemelt figyelmet kap a különféle rendezvények, pályaudvarok ellenőrzése a jogellenesen forgalmazott dohány-, illetve alkoholtermékek felderítése érdekében. Az alkalmi rendezvények közül elsősorban a piacokon és a vásárokon lehet majd találkozni az igazgatóság munkatársaival. A közutakon, a hidak, kompok felhajtóinál az ásványolaj-szállítmányokat ellenőriznek – a dohány- és alkoholtermékekre is figyelve.

A vendéglátó-ipari egységekben az erjesztett italok, valamint a magán- és bérfőzés keretében előállított párlatok illegális kereskedelmi forgalmát igyekeznek felderíteni. Az idegenforgalmi szempontból kiemelt Tatán és Esztergomban, illetve a nagy tömegeket vonzó rendezvényeken a szezonban fokozottan jelen lesznek.

Az operatív ellenőrzések sorában célkeresztben van a nyugta- és számla-kibocsátási kötelezettség vizsgálata próbavásárlásokkal. Fokozottan figyelnek az áruk eredetére, a foglalkoztatottak jogszerű alkalmazására.
Karácsonyi Norbertnek, az adóigazgatóság vezetőjének első adata az elmúlt évről az volt, hogy összesen 8905 ellenőrzést végeztek. Ezek 33 százalékában adatokat gyűjtöttek, 23 százalékban utólagosan ellenőriztek bevallásokat, 46 százalékban adókötelezettségekre voltak kíváncsiak. A nettó adókülönbözet 11 258 millió forint, a szankció 9176 millió forint volt.

Az idei kiemelt feladatok közé tartozik  az adószám törlése a törvényben megfogalmazott feltételeknek nem megfelelő adózóknál. Nagyon odafigyelnek a fokozott adóhatósági felügyelet alá vont, illetve az újonnan alakult vagy személyi változással érintett vállalkozásokra. Ellenőrzésre számíthatnak a céghalmozók, új kihívást jelentenek a világhálón nyilvánosan elérhető adatok.

Az áfa világában fontos feladat a csalási struktúrák feltárása, az országhatáron is átnyúló ellenőrzés, a visszaigényelt áfa kiutalás előtti vizsgálata. Előkészítő adatokat gyűjtenek a mérnöki tevékenységről, a műszaki tanácsadásról és a mozgó vendéglátásról is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!