Gazdaság

2014.03.13. 16:47

Átadták az AGC új üzemcsarnokát Tatabányán

Címkék#Tatabánya

Az autóüvegeket gyártó japán tulajdonú AGC Glass Hungary új üzemcsarnokot avatott csütörtökön a tatabányai ipari parkban lévő üzemében; a 3,5 milliárd forintos beruházás év végéig 140 új munkahelyet teremt.

kemma.hu

Magyarországon 712 autóipari vállalkozás van, melyek 115 ezer embernél többet foglalkoztatnak és évente 18 milliárd eurós termelési értéket állítanak elő, mely a teljes feldolgozóipari teljesítmény 20 százalékát jelenti. A gyártmányok 93 százaléka exportra kerül, a magyarországi teljes export 18 százalékát az autóipar teszi ki - ismertette az átadáson Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár.

Hozzátette: a japán vállalatok eddig 3,5 milliárd eurót ruháztak be Magyarországon és 25 ezernél több embert foglalkoztatnak, így "nagymértékben járultak hozzá, hogy Magyarország jobban teljesít" - fogalmazott.

Az államtitkár elmondta: a szakképzés megerősítése érdekében a következő hét évben 50 milliárd forintot fordítanak tanműhelyek építésére, az összegből országszerte hétezer tanműhely épülhet.
Szijjártó Péter szólt arról is, hogy a következő uniós ciklusban megduplázzák a kutatás-fejlesztésre szánt forrásokat, az összeg nagysága eléri majd a 700 milliárd forintot.

Papp Zoltán, az AGC Hungary Kft. gyárigazgatója elmondta, hogy az üzembővítéshez az AGC Glass Hungary 932 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott európai uniós és magyar forrásból.

Schmidt Csaba polgármester (Fidesz-KDNP) hangsúlyozta: ez a beruházás is elősegíti a megye politikai, gazdasági és felsőoktatási vezetői által aláírt közös szándéknyilatkozatba foglalt törekvést, amelyben kezdeményezik Tatabánya és Esztergom térségének kiemelt járműipari központtá nyilvánítását.

Az új, 8300 négyzetméteres gyártócsarnok felépítése mellett kapacitásfejlesztést is végeztek, így a korábbi 12 másodperc helyett 8 másodpercenként készül el egy hátsó szélvédő.

A fejlesztésbe bevont gyártósoron 2,3 millió hátsóüveg készülhet. Az új csarnokban olyan üvegeket készítenek, amelyeket szerelvényekkel is ellátnak. A készre szerelt termékeket a végfelhasználó autógyárak további munkafázis nélkül építhetik be a járművekbe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!