Gazdaság

2012.09.15. 09:37

A nagydíjas Sikér sikerei

A napokban vette át a Magyar Termék Nagydíjat a tatabányai Sikér Malomipari Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója, Blázsik Ferenc a Parlamentben.

Mórocz Károly

– Több díjat is kapott az utóbbi években a Sikér Zrt. Gondolom, mindegyikre másért büszkék.
– Pontosan így van. Kétszer vehettem át a Business Superbrands Díjat, egyszer a Superbrands Díjat, és most következett az újabb elismerés. A Superbrands esetében az érdekesség, hogy nem lehet pályázni, jelentkezni, a márka népszerűségét értékelik a szakemberek. A Magyar Termék Nagydíj esetében a minőségen, az élelmiszerbiztonságon van a hangsúly. Nálunk megítélésünk szerint mindkettő teljesen rendben van, ezért pályáztunk saját márkás termékeinkkel, és nagy örömünkre nyertünk, megyénkből a bábolnai IKR volt a másik díjazott.

– A Magyar Termék Nagydíj átadásakor az indoklásban elhangzott, hogy a találékonyság és a szakértelem kirakata. Azt is mondták az eredményhirdetéskor, a „gazdaság ünnepén”, hogy a díjazottak kötelessége és felelőssége is megnőtt, hiszen példaként szolgálnak, kisugárzói azoknak az értékeknek, amelyek összhangban vannak Magyarország gazdasági érdekeivel. Mi erről az Ön véleménye?
– Feltettük a pontot az i-re. Az már csak hab a tortán, hogy éppen a születésnapomon rendezték az ünnepséget a Parlamentben. Hat évvel ezelőtt, 2006-ban alapító tulajdonos volt a Sikér Zrt. a Magyar Termék Kht.-ben, azóta egyre fényesebben, markánsabban láthatóak a magyar termékek a boltokban, egyre ismertebbek a készítőik, előállítóik. Tudatos tervezés, elképzelés a jövőről és a meggyőződéses hit a magyar termék sikerében – ez vezette a Sikér részvénytársaságot idáig. Bízom benne, hogy a fogyasztók körében is általánossá válik a meggyőződés, hogy érdemes megbízni a jó minőségű magyar termékekben; ez a gazdaság érdeke is.

– A Sikér termelői márkalisztjeivel pályázott a nagydíjra. Melyek ezek, mit kell tudni róluk?
– Közkedvelt a sok háziasszony kamrájában mindig megtalálható búzafinomliszt, a rétesliszt és a gríz. Egyébként a napokban kerülnek az üzletek polcaira megújult csomagolásban a termékeink. A tartalom mellé fontos a forma is; reméljük, így még népszerűbbek lesznek. A kifejezetten kenyérsütés céljából kialakított Pékmesternek 80 százaléka búzaliszt, 20 százaléka rozsliszt. A Plusz fantázianevű termékünk hozzáadott vitamint, folsavat tartalmaz, számos kedvező élettani hatása van. Újdonság a Dombóvári liszt, az ottani térségben aratott búzából készül a szekszárdi malmunkban, pár hete kaptuk meg a Magyar Szabadalmi Hivataltól az oltalmi védjegyet.

– Melyek azok az idei „nagydíjastárs” termékek, amelyeket ismer, illetve mi minden keltette fel a figyelmét?
– Először is gratulálok az összes Magyar Termék Nagydíjasnak. Nehéz választani, de talán első helyre tenném a zabpelyhes Detki kekszet, kedvelt a gyermekeim és a családom körében. Kellemes meglepetés volt, hogy az Univer családban nemcsak majonéz, ketchup és mustár van, hanem minden bizonnyal nagyon finom lekvárok is. És mert három a magyar igazság, hozzáteszem, hogy alkalomadtán nem zárkózom el a Szicsek ópálinka sorozat elől sem...

– Milyen mértékben támogatják hazánkban a magyar termékeket gyártókat? Nagyon le vagyunk ebben maradva mondjuk a „sógoroktól,” Ausztriától?
– Az elmúlt esztendők során az élelmiszeriparon belül több pályázati lehetőség is adódott, éltünk ezekkel. Így lettünk versenyképesek, ezért vehettük fel a kesztyűt a rendkívül tőkeerős multinacionális cégekkel szemben. Jó lenne, ha ez a jövőben is megmaradna. Biztos vagyok benne, hogy a magyar ember előnnyé tudja kovácsolni mindazt, ami a saját szakmájában, annak közeli és régmúltjában megtalálható. Ausztriában számos vállalkozást az A betű elismerése, tisztelete, szeretete tart életben. A támogatottság ott a mindenkori kormány részéről óriási. Szeretném, sok ismerősömmel, barátommal, kollégámmal együtt, ha ehhez hasonlóan a mi A betűnk a kiváló minőséget jelképező magyar termék védjegy lenne.

Mórocz Károly -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!