Gazdaság

2012.08.28. 15:42

Megkezdte hulladék-újrahasznosító üzem építését a Graboplast

Győri és tatabányai műpadló gyárainak hulladékát újrafeldolgozó üzem építését kezdte meg a Graboplast Tatabányán. Az évente 1200-1500 tonna PVC-t hasznosító üzem 6-8 százalékkal csökkenti a gyártás alapanyagigényét, de nem változtatja meg a termék tulajdonságait - mondta el a társaság elnök vezérigazgatója keddi sajtótájékoztatóján.

MTI

 Jancsó Péter hozzátette, az eljárás a Graboplast saját szabadalommal védett technológiáján alapul. A keletkező gyártási hulladékot és a selejtes padlót speciális őrlési eljárással felaprítják, folyékony nitrogénnel mínusz 100 fokra lehűtik, majd az üveg keménységű anyagot porrá őrlik és a port szórással viszik fel az új padló rétegei közé.

A beruházás teljes összege 800 millió forint, melyből 310 millió forint uniós és hazai forrásból folyósított támogatás. A fejlesztéssel 10 új munkahely jön létre, az őrlőüzem a jelenlegi gyár telkén létesített 600 négyzetméteres épületben kap helyet, átadását 2013 februárjában tervezik.

A győri székhelyű Graboplast 2012-ben 17 milliárd forintos forgalmat tervez, dolgozóinak száma 550 és 600 fő között mozog a termelés igényeitől függően. A gyártmányok 92 százalékát exportálják.

A társaság Győrben speciális padlókat gyárt, járműipari területre, sport csarnokok, balett-termek és kórházak burkolására, Kecskeméten parkettát állítanak elő, Tatabányán pedig főleg lakossági PVC padlót készítenek.


 

Címkék#Tatabánya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!