Gazdaság

2012.02.13. 10:50

Csődvédelmet kért az esztergomi TIVI Kft.

Az esztergomi székhelyű TIVI Tirisztoros és Villamosberendezéseket Tervező és Gyártó Kft. ügyvezetője szerint nem kapták meg a pénzüket a bankjuktól.

F. K.

Az esztergomi székhelyű TIVI Tirisztoros és Villamosberendezéseket Tervező és Gyártó Kft. kérelmére a megyei bíróság elrendelte a cég csődvédelmi eljárásának elindításáról szóló közlemény közzétételét a Cégközlönyben. A TIVI szerdán az esztergomi ipari parkban található irodájában egyezségi tárgyalást tart. Drága Bálint ügyvezetőt arról kérdeztük, mi indokolta, hogy a kft. vezetése kezdeményezte az eljárást.

– Egyéb tevékenységeink mellett közvilágítás-szolgáltatást végzünk önkormányzatok részére. Néhány nagy önkormányzat összesen több mint kétszázmillióval tartozik nekünk. Banki kötelezettségeinket, ha időnként késedelmesen is, de teljesítettük. Az önkormányzatok tartozásaiból adódó gondjaink megoldásában bankjaink nem segítettek, így úgynevezett likvid pénzeink jelentősen lecsökkentek. A kiutat az jelenthette, hogy az esztergomi önkormányzat a havi szolgáltatások költségeit az utóbbi hónapokban rendszeresen fizette. Tizenöt-, aztán huszonkét milliót kaptunk az önkormányzattól. Ezt a pénzt finanszírozó bankunknak szerződésünk szerint két banki napon belül át kellett volna vezetnie cégünk folyószámlájára. Tartozásunk nem volt, a szerződés alapján vállalt óvadéki számlán – csak a bank által hozzáférhető módon – 28 millió forint állt rendelkezésre - sorolta az ügyvezető.

- A bank, véleményünk szerint szerződést szegve, a jóhiszemű üzletvitelt sértve felmondta a szerződést és az említett pénzt nem fizette ki. Így a fizetésképtelenség határára jutottunk. Kénytelenek voltunk csődvédelmet kérni – vázolta helyzetüket Drága Bálint.

A TIVI Kft. ügyvezetője elmondta azt is, hogy partnereikkel csődegyeszséget kívánnak kötni, ezt követően tovább folytatják tevékenységüket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!