Gazdaság

2011.09.14. 11:35

Titkosak maradnak a Vért előnytelen szerződései

Szerdán jogerősen megtagadta a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság a Bodoky Tamás újságíró által kért adatszolgáltatást. A bíróság szerint a Vért nem számít közfeladatot ellátó szervezetnek, így a kötelező nyilvánosság rájuk nem vonatkozik.

M. A.

Nem lehet nyilvánosságra hozni a Vértesi Erőmű Zrt. és a System Conzulting Zrt. közötti szerződéseket, a Vért 2008-as áramvételi szerződéseit, és a System Consultinggal kapcsolatos erőműi belső vizsgálat eredményét - határozott a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság szerdán. A döntés jogerős.

Ahogy korábban a kemma.hu és a 24 Óra többször is megírta, a Vért 2008-ban szerződést kötött a Kapolyi László tulajdonában lévő System Consultinggal 250 MW-os áramvásárlásról. A Vért 40 MW-ot vállat saját erőből, a többire szerződést kötött más áramkereskedőkkel. A System Consulting azonban visszalépett, a Vért fizetésképtelenné vált.

A fenti iratokat szerette volna nyilvánosságra hozni Bodoky Tamás újságíró. Mivel a Vért ezt megtagadta, a sajtómunkás pert indított, mert véleménye szerint közérdekű adatnak számítanak a szerződések és a System Consulting ellen indított kártérítési és büntető pert megalapozó belső vizsgálat adatai.

Első fokon a Tatabányai Városi Bíróság adatszolgáltatásra kötelezte a céget, de a Vért fellebbezett. A másodfok szerint viszont az adatok nem közérdekűek, amelyeket nyilvánosságra kell hozni, hiszen a cég nem állami tulajdonban van, hanem a többségi tulajdonosa egy állami tulajdonban lévő gazdasági társaság, az MVM Zrt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!