Gazdaság

2011.07.28. 19:00

Népszerű és nagy lehetőség a kis cégeknek

Szakmai napot tartott a telephely-fejlesztési pályázatokkal kapcsolatban csütörtök délelőtt Tatabányán, a megyeházán a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.

Mórocz Károly

Dr. Temesvári Balázs, a KDRFÜ ügyvezető igazgatója köszöntötte az érdeklődő cégek vezetőit, képviselőit. Hangsúlyozta, az Új Széchenyi Tervben szerepel, hogy olyan vállalkozásokat támogatnak, amelyek fejlődésre képesek, fenntartható fejlesztéseket hoznak létre, és nem utolsósorban új munkahelyeket teremtenek.

Hozzátette: az egyik legnépszerűbb pályázati lehetőség a május végén kiírt, június végétől elérhető telephelyfejlesztési. A felosztható keretösszeg a régióban 2 milliárd 350 millió forint. Szeptember 19-éig adhatók be a pályázatok. Az ügynökség tervei között szerepel, hogy a nyerteseknek is tartanak majd fórumokat a további kötelező tennivalókról.

Kiss Balázs az A verziót ismertette, amelynek a keretösszege 1 milliárd 950 millió forint. Mikro-, kis- és középvállalkozások pályázhatnak egyebek között új épület építésére, épületgépészeti tevékenységre, átalakításra, fejlesztésre, bővítésre. Az előadó kiemelte, hogy a korlátozásokra érdemes nagyon odafigyelni, hiszen több kizáró ok is van. A vissza nem térítendő támogatás mellé 50 százalék önerő kell, minimum 10 millió, maximum 100 millió forintra lehet pályázni. A szakmai értékelésnél lényeges szempont a munkahelyteremtés.

Farkas Vivien a B változatot ismertette, amelynél a keretösszeg 400 millió forint, és kizárólag a mikrovállalkozások vehetik igénybe. Az építkezés és a meglévők bővítése mellett eszközbeszerzést, bérleti díjat és bérköltséget is el lehet számolni. A bérleti díj akkor is fedezhető a pályázaton nyert összegből, ha a cég évek óta a megjelölt helyen működik. A bérköltség teljes elszámolása új foglalkoztatottaknál történhet meg, két éven át. Itt is 50 százalékot tesz ki a vissza nem térítendő támogatás, a legkisebb pályázható összeg 5 millió, a legnagyobb pedig 20 millió forint.

Óber Andrea a kiírás óta eltelt két hónapban felmerült, a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökségnél összegyűjtött kérdésekre válaszolt. Ezekből is kiderült, hogy nagyon alaposan oda kell figyelni mindenre. Egy érdekes példa: valószínűleg nem sokan gondolnák, hogy a telephelyfejlesztési pályázatok keretein belül idősek otthonát és magánbölcsődét is lehet építeni; nincs kizáró ok.

Az előadásokból és a szünetben, majd a rendezvény után zajló beszélgetésekből össze lehetne állítani egy olyan, a témával kapcsolatban sok mindenre választ adó „kisokost”, amely mindenki számára hasznos lehet. A www.ujszechenyiterv.gop.hu honlapon rengeteg információ található, de mint kiderült, van új a nap alatt: a személyes találkozók alkalmával számos (részlet)kérdésre lehet választ találni.

Üzemcsarnok bővítésére pályázna

Mócher Imre kisbéri vállalkozó: – Láttam a kiírást az interneten. A konzultációs lehetőség miatt jöttem el a szakmai tematikus napra, a több információ reményében. Nem egyszerű manapság pályázni, kell a segítség. Öt-hat éve fejlesztettük Kisbéren a cégem, a Terinform Kft. telephelyét. Jelenleg két telephely van, de szeretnénk egy helyre koncentrálni a termelést, fontosnak tartom a költségek optimalizálását. Mindenképpen pályázni fogunk, az új üzemcsarnokot bővítjük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!