Gazdaság

2011.03.24. 17:03

A japán károsultaknak gyűjtenek a Bridgestone dolgozói

A földrengés és szökőár sújtotta Japán károsultjainak segítenek a tatabányai Bridgestone-ban. Az európai központ vállalta, hogy az európai gyárakban gyűjtött összeget megduplázzák.

Mórocz Károly

Mint minden japán cég, a Bridgestone is mélységesen együttérez a szigetország szökőár és földrengés sújtotta területein élőkkel. A Bridgestone Corporation gyorssegélyként 200 millió yent – mintegy 480 millió forintot –, valamint 100 millió yen értékben termékeket, például kerékpárokat ajánlott fel a bajba jutottaknak.

Sok munkavállaló kereste meg az európai gyárak vezetőségét is a napokban: érdeklődtek, hogy ők magánemberként hogyan tudnának segíteni. Az európai központ vezetése úgy döntött, hogy lehetővé teszik az önkéntes adománygyűjtést Európa-szerte; a magyarországi akcióról kérdeztük Deme Lajost, a tatabányai gyár HR igazgatóját.

– Hétfőn kezdődött és a hónap utolsó napjáig tart a gyűjtés – tudtuk meg. – Az itt dolgozó japánok és magyarok egyaránt adakoznak. Az európai központ felajánlotta, hogy az európai gyárakban összegyűlt pénzt megduplázza, majd eljuttatja a japán Vöröskereszthez. Ők gondoskodnak arról, hogy a megfelelő helyre kerüljön.

Deme Lajos hozzátette, nem ez az első ilyen segítő akció. Otthonának érzi a gyár Magyarországot, ezért például a vörösiszap-katasztrófa károsultjai számára is érkezett egy jelentős adomány Tatabányáról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!