Gazdaság

2010.08.12. 13:56

Messze még a fordulat

Érdemben nem változott az Opten céginformációs szolgáltató statisztikáiból kiolvasható összkép a magyar gazdaság állapotával kapcsolatban.

kemma.hu

 Változatlanul sok céget döntenek be a hitelezők, és a cégvezetők is gyakran döntenek cégük bezárása mellett, miközben némileg kevesebb új cég alakul.

Korábban soha nem látott számban dőltek be a cégek a hitelezők kezdeményezésére júliusban: az Opten 1712 ilyen esetet regisztrált.
A felszámolások számát tekintve a Közép-Dunántúli Régió az országos tendenciánál  súlyosabb válságtüneteket mutat.

Az idén júliusban 137 céggel szemben indítottak felszámolási eljárást a hitelezők, egy évvel korábban viszont csak 101 cég jutott erre a sorsra – így a növekedés üteme 35,6 százalék, ami a tavaly júliusi 21,7 százalékos csökkenés után aggasztó.

Az országos növekedéssel szemben Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megyében 23,2 százalékkal esett a végelszámolások száma: júliusban egy év alatt 99-ről 76-ra csökkent.

A cégalapítási kedv az országos tendenciákhoz hasonló irányt mutat, de a csökkenés gyorsabb. Tavaly júliusban 401 céget alapítottak a régióban, ami akkor 10,5 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit, idén azonban már csak 352-t, ami 12,2 százalékos visszaesés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!