Gazdaság

2010.08.03. 20:23

Kiakadtak a lakók! - Zavarosak az ivóvíz számlái

Nyolc község lakóinak kell január elsejéig visszamenőleg, emelt díjú vízszámlát kiegyenlítenie, melyek összege 1800 forinttól több mint 7000-ig terjedhet.

Palásti Péter

Az ország valamennyi állami tulajdonú vízmű vállalata pótszámlát állított ki, mert a Bajnai-kormány kényszer-megszorító intézkedései miatt lényegesen kevesebbet kaptak az országos költségvetés vízdíj-támogatási keretéből. Ez a korrekció Somogyban például negyvenezer embert érint, a mi szűkebb hazánkban pedig azokat, akik Bakonyszombathelyen, Dágon, Héregen, Mogyorósbányán, Naszályon, Súron, Tardoson és Vértestolnán élnek.

Vasi Imrétől, az ÉDV Zrt. kereskedelmi vezetőjétől megtudtuk, hogy az idén 4,5 milliárddal kevesebb jutott a lakossági víz- és csatornadíjak kiegészítésére országosan, mint tavaly. Ez az úgynevezett küszöbértékek módosítása miatt alakult így. A küszöbérték valójában az az összeghatár, amit a víz- és csatornaszolgáltatások eltérő nagyságrendű, konkrét összegeinek figyelembevételével határoznak meg minisztériumi szinten.

Azok az önkormányzatok melyek területén többe kerül az ivóvíz biztosítása, illetve a szennyvíz elvezetése, a különbözet egészére támogatást igényelhetnek. A jelenlegi küszöbérték 985 forint köbméterenként. Ahol csak ivóvizet kapnak a lakók, mert még nem épült ki a szennyvízhálózat, ott 485 forint. A korábban említett településeken eddig az e feletti részt kapták meg támogatásként a táblázatban feltüntetett értékben a fogyasztók. Vagyis a különböző falvakban egy köbméter víz- és szennyvízszolgáltatás ellenértéke annyival magasabb 985 forintnál, mint amekkora összegek ott olvashatók.

Kiderült az is, hogy Súron és Héregen azért olyan nagy az állami támogatás mértéke, mert ezeken a településeken viszonylag alacsony a vízfogyasztás, emiatt a vezetékrendszerek fenntartásának fajlagos költségei magasabbak, így az ott élőknek többet kell fizetniük. A 252,90 forintos állami támogatás elmaradása miatt a legnagyobb különbözetű számlákat a héregiek kapták, akik közül nagyon sokan fel is háborodtak emiatt. Dékány János polgármester érdeklődésünkre elmondta, hogy vannak olyanok, akik nem is hajlandók kifizetni az utólag leszámlázott több ezer forintot. Kiderült még, hogy az önkormányzatok nem tudják átvállalni az állami támogatás kiesését, így a fogyasztóknak kell mélyebben a zsebükbe nyúlniuk mind a nyolc községben.

Vasi Imre hangsúlyozta, hogy az ÉDV Zrt. nem emelte a szolgáltatási díjakat, csupán pótlólag számlázták ki a fogyasztás ellentételezéseinek azt a részét, amit korábban állami támogatásként kaptak. Márciusban és májusban még megelőlegezték az előző két-két hónap állami támogatásait, de júliusra kierült, hogy attól elesnek, ezért pótlólag küldték ki a befizetendő csekkeket. Felhívta még a figyelmet arra, hogy a díjak így sem magasabbak az önkormányzatok által megállapított mértékeknél, de elismerte, hogy 2009-hez képest többet kell fizetni.

Az állami támogatás csaknem 31 millió forint volt
Megyénk érintett önkormányzatainak víz- és szennyvízszolgáltatással kapcsolatos állami támogatását a naszályiak intézik gesztorként. Maszlavér István polgármester elmondta: ebbéli szerepük gyakorlatilag arra korlátozódik, hogy az ÉDV Zrt.  árigényének önkormányzati jóváhagyása után, a küszöbértékek megismerését követően benyújtják a nyolc község együttes igényét az állami támogatásra, ami tavaly csaknem 31 millió forint volt. Ezt a pénzt akár szét is oszthatnák a lakók között, de sokkal egyszerűbb egy összegben átutalniuk a vízműnek, így az ÉDV Zrt. a táblázatban olvasható összegekkel csökkentett számlákat állít ki az érintetteknek minden egyes felhasznált köbméter után. Az állami költségvetésből a naszályiak számlájára érkezett támogatást ők minden alkalommal öt napon belül átutalták a szolgáltatónak, amit a Kincstár rendszeresen ellenőrzött. Maszlavér Istvántól megtudtuk azt is, hogy a Naszályon élők sem örültek a többletfizetési kötelezettségüknek, de tudomása szerint nem volt nagyobb felháborodás emiatt. Személy szerint ő is bízik abban, hogy az úgynevezett küszöbszámot jövőre újra csökkentik, így az állami támogatás mértéke legalább olyan magas lesz, mint korábban.

A küszöbérték feletti forintok falvanként és köbméterenként

Bakonyszombathely 92,90 Ft

Dág 56,40 Ft

Héreg 252,90 Ft

Mogyorósbánya 13,80 Ft.

Naszály 33,80 Ft.

Súr 138,90 Ft.

Tardos 14,60 Ft.

Vértestolna 14,60 Ft.

Dág 56,40 Ft

Héreg 252,90 Ft

Mogyorósbánya 13,80 Ft.

Naszály 33,80 Ft.

Súr 138,90 Ft.

Tardos 14,60 Ft.

Vértestolna 14,60 Ft. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!