Gazdaság

2010.03.04. 17:07

Csillapodni látszik a csődhullám

Továbbra is emelkedik országos szinten a cégbezárások száma – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató jelentéséből.

kemma.hu

 A cégfelszámolások számának remélt stagnálása helyett további megszűnésekkel kell számolnunk, ami a válság elhúzódását jóslók véleményét támasztja alá. Emelkedett mind a felszámolások, mind a végelszámolások száma az előző év azonos időszakához képest, amikorra a válság csúcspontját jósolták.

A Közép-dunántúli Régióban az országos átlagtól eltérően a január-februári időszakban  csökkent a felszámolások és végelszámolások száma a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva. Az év első két hónapjában 207 céggel szemben indítottak a hitelezők fizetésképtelenségi eljárást, ez 18 százalékkal kevesebb, mint tavaly – derül ki az Opten adataiból.

Ugyanakkor 2010 első két hónapjában 149 cég esetében döntöttek a régióban maguk a tulajdonosok a bezárás mellett, ami 21 százalékkal kevesebb végelszámolást jelent, mint tavaly ilyenkor. Fejér, Veszprém és Komárom-Esztergom megyében a csődhullám nemhogy dagadt volna: csillapulni látszik.

A konszolidációt támasztja alá a cégbejegyzések számának alakulása is. A régió három megyéjében az év első két hónapjában a tavalyi 806-tal szemben az idén már csak 560 céget alapítottak, ami az országos átlagot jócskán meghaladó, több mint 30 százalékos visszaesést jelent ezen a téren.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!