Gazdaság

2009.09.11. 16:58

Egyre inkább szelektálunk

Újabb fontos állomásához érkezett a nyolcvanhat település hulladékgazdálkodását felkaroló Duna-Vértes Köze Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás kialakítása. Miközben a városházán aláírták a projektmenedzseri megállapodást, a Fő téri parkolóban a szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítették egy országos kampány részeként.

Müllner Helga

  Még 2004-ben jött létre a három megye nyolcvanhat települését érintő Duna-Vértes Köze Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás.
Mint azt dr. Martin Mihály elnöktől megtudtuk: akkor két célt tűztek ki maguk elé. Először is a nyolcvanhatból huszonkilenc település hulladéklerakóját akarták ártalmatlanítani. Mint ahogyan azt megtudtuk, ez a munka igen előrehaladott, s az előkészítési munka után jövőre már elkezdődhet a tényleges ártalmatlanítás. A másik cél a hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése volt. Dr. Martin Mihály hangsúlyozta: az unió által is elfogadott, a mai követelményeknek megfelelő rendszer szükséges, de ezt a feladatot az önkormányzatok önmaguk nem tudják elvégezni, ebben segít a társulás. Az egyik legfontosabb kívánalmuk, hogy a hasznosítható hulladékot hasznosítsák, s csak a nem hasznosítható jusson el a lerakókba. Ezt más és más módon oldhatják meg a települések, például valahol szelektív hulladékgyűjtő szigetek, valahol udvarok is lesznek.

A regionális szervezet 375 millió forintos uniós támogatást nyert a rendszer kiépítésére, ezt az összeget a 11,2 milliárdos projekt tervezésére és a kivitelezéshez szükséges dokumentumok elkészítésére költik. A második ütemben már megvalósításra pályáznak majd. Kiválasztották a közbeszerzési szakértőt, valamint a projektmenedzsert a VTK Innosystem Víz-, Természet- és Környezetvédelmi Kft. személyében, akik majd a szakmai feladatokat koordinálják. Az együttműködési megállapodást tegnap írták alá a városházán. Darázs Attila, a cég műszaki igazgatója elmondta, hogy 1989-es alakulásuk óta a vízgazdálkodástól jutottak el a környezetvédelemig, s mára az egész országban segítettek ilyen témában uniós pályázatoknál.

Dr. Martin Mihály kiemelte: a társulás csak az összes önkormányzat beleegyezésével végezhet bármilyen munkát. Új lerakót nem építenek, hanem a bicskeit és a tatabányait bővítik – ez utóbbi előnye, hogy jó helyen van, lakott területen kívül.

A megállapodás aláírásával egy időben a Fő téri parkolót elfoglalta az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. kamionja, benne több szemléltető eszköz mutatta meg főleg a fiatalabb korosztálynak a hulladék újrahasznosításának lehetőségeit. A kamion az Újrahasznosítási Hónap keretében jutott el Tatabányára is.

Ezt a rendezvényt Schmidt Csaba alpolgármester nyitotta meg, aki kiemelte: a város támogatja, hogy már a gyerekek is ismerjék a hulladék felhasználásának módjait. Az önkormányzat egyébként elfogadott egy 2014-ig szóló környezetvédelmi programot.

A kamionban sok érdekesség várta a város iskolásait és óvodásait, például láthatták, hogyan hasznosítják újra a papírt, egy üvegvitrinbe tett mágnessel és konzerves dobozokkal azt mutatták, hogyan válogatják szét a fémhulladékot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!