Gazdaság

2009.09.22. 08:38

Az egész térség belerokkanhat a papírgyár bezárásába

Címkék#Esztergom

Esztergommal szemközt épült meg néhány évtizede Dél-Szlovákia legnagyobb papírgyára; a ma nemzetközi konzorcium kezében lévő cég súlyos gondokkal küzd. Ha bezárják, ami megeshet, tovább nő a dél-szlovákiai munkanélküliek száma.

kemma.hu

  A gyár ügye mindig is érintette Esztergomot – korábban észveszejtő, savanyú bűze terítette be a várost, ma inkább az éjszakai gőzleeresztés „hadművelete” a jellemző; ez hajnalban szokta felverni a rosszabbul alvókat.

Ennél riasztóbb hírek is érkeznek: az írországi központú, európai és dél-amerikai üzemeket egyaránt birtokoló Smurfit Kappa a válság miatt akár be is zárhatja hullámpapírt gyártó párkányi üzemét. Oka: nagy mértékben csökkent a kereslet termékeik iránt, s a közép-európai, korszerűbb versenytársak elviszik a vevőket. A cégvezetés egyelőre nem nyilatkozik; gazdasági és tőzsdeeredményeik riasztóak.

A párkányi üzemben mintegy négyszázan dolgoznak, közvetve újabb 300-400 embernek adnak munkát. A gyár szóvivője egyelőre nem kommentálhatja a sajtó találgatásait. Tudni kell, hogy Szlovákiában nincsen iparűzési adó, de a nyereségadó egy bizonyos része a városhoz kerül – egyszerre lenne érvágás a helyi költségvetésen a gyár bezárása, és az utcára kerülő emberek sem találnának könnyen munkát. A nyárvégi adatok szerint tizenkét százalék fölé nőtt a számuk; ráadásul a sok túloldalit foglalkoztató esztergomi-dorogi régióban mostanában inkább elbocsátások vannak, mint felvételek.

Ahogyan odaát fogalmaznak: az üzem felszámolása a térségben beláthatatlan következményeket okozna.
Az érsekújvári járási munkahivatalban tudnak a gondokról; már tárgyaltak a cég vezetőivel. Az esetleges elbocsátásokról odaát is előbb a szakszervezettel kell megegyezni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!