Gazdaság

2009.09.17. 08:03

Állami cégvezetők: kétmilliós alappal indul az erőmű igazgatója

Megmutattuk, mennyit keresnek önkormányzati cégeink vezetői, most azt is láthatják olvasóink, hogy az állami vállalatok vezetői, felügyelői mekkora összegeket raknak zsebre.

Mudri Anna/Szűr Annamária

Bunda István, az Észak-Duntántúli Vízmű Zrt. vezérigazgató alapbére 840 ezer forint, prémiuma az éves bér nyolcvan százaléka is lehet. Nála 18 ezer forinttal többet keres a műszaki vezérigazgató helyettes, dr. Kovács György Zoltán. Az összes vezető éves cafetéria-kerete háromszázezer forint a vállalatnál.
A felügyelő bizottságának elnöke, dr. Sipos Árpád tiszteletdíja 90 000 forint havonta. A tagok, Zsidek Ferenc, dr. Lévai-Pelcsinszki Beáta, Hévei Rita, dr. Varga György Zoltán és Geiszler János havonta 80 000 forint tiszteletdíjat kapnak.

2006-ban és 2007-ben hat-hat alkalommal, 2008-ban tízszer, az idén szeptember 15-ig négyszer ülésezett a bizottság. Ezeken Átlagosan 85 százalékos volt a részvételi arány.
A bizottság többek között ellenőrzi a társaság ügyvezetését, jogában áll a vezető tisztségviselőktől, a társaság vezető állású munkavállalóitól felvilágosítást kérni, a társaság könyveit, iratait bármikor megvizsgálni, vagy szakértővel a társaság költségére megvizsgáltatni.

Antal Attila, a Vértes Volán Zrt. vezére első blikkre hetvenezer forintos tiszteletdíjat kap, de egerünket a társaság honlapját lejjebb görgetve felfedezzük, hogy az igazgatóság tagjaként járó pénzen felül vezérigazgatóként 866 ezer forint az alapbére. A második legjobban fizetett alkalmazott a közzétett lista szerint Horváth Béla gazdasági igazgató, hatszázezer forintos alapbérével.
A Volán felügyelő bizottságának elnöke dr. Gulyás Éva. Tagjai: Karcz Jenő, dr. Halas Tünde, Varga István és Németh János. Január elsejétől az elnök bruttó 120 000, a tagok bruttó 95 000 forintot kaptak havonta. Július 1-jétől tiszteletdíjuk hetven, illetve hatvanezer forintra csökkent.

Dr. Szabó Pál címzetes egyetemi docens, okleveles közgazda, szakközgazda, egyetemi doktor  „civilben” a Vértesi Erőmű Zrt. vezérigazgatója. Munkájáért kétmillió forintos alapbér illeti meg, de ennek húsz százalékát nyelvpótlékként is megkapja, valamint az igazgatóság tagjaként további 240 ezer forintra jogosult, derül ki a cég honlapján közzétett adatokból.
A felügyelő bizottság elnöke Holló Vilmos százhúszezer forintos tiszteletdíjat kap havonta, míg a tagok dr. Szeredi Péter, Laki Árpád, Sólyom János, Ácsi Péter, Helmeczi József és Kocsis Jenő munkáját kilencvenezer forinttal ismeri el a cég havonta. Az igazgatósági tagok, dr. Czudar Balázs, dr. Barócsi Zoltán, Gombkötő Zuzsanna és Berki Ferenc száznegyvenezer forintos tiszteletdíjat kapnak.

Bősze László, a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok Kft. ügyvezető igazgatója  havi 750 ezer forint fixet kap, Dénes Péter, az Angol Telivér Ménes vezetője háromszázötvenezer forintért látja el feladatát, míg Kéri József növénytermesztési főmérnök háromszázezret kap havonta. Bagi Gábor, a felügyelő bizottság elnöke hatvanezer forintos tiszteletdíjat kap, a tagok Szabó István és Sándor István József ennél tízezer forinttal kevesebbet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!