Gazdaság

2009.06.09. 21:11

Adóforintok miatt áll a bál a két szomszéd között

Tizenkét évvel ezelőtt egyetlen nagy cég, a Souftec Kft. működött a „ bölcsődés korú” tatabányai ipari parkban. A megyeszékhely vezetése azonban tisztában volt azzal, hogy a város kedvező földrajzi adottságai miatt, rövid idő alatt, potenciális befektetők jelenhetnek meg a térségben. Az előrelátás eredménye volt az a megállapodás, amelyet Tatabánya Környével kötött: a majdani helyhiány ne legyen akadálya az ipari park további fejlődésének. A szerződés megköttetett. Napjainkban azonban nem éppen rózsás a két település kapcsolata.

Petrik József

A Tatabányán felhasználható földterületek napjainkra elfogytak. A 12 évvel ezelőtti döntés helyesnek bizonyult. A szerződés szerint a környei területekre települő cégek adóbevételeiből 1/4 aranyban a község, 3/4 részben a város részesült. Az elmúlt évig ez a megállapodás kiállta az idők próbáját. Mostanság jóformán csak környei területre települhetnek az ipari parkba vágyó társaságok.

 

Az 1997-ben kötött megállapodás korszerűsítésre szorul. Az arányokban és talán az irányokban is – azóta – elkezdődött egyfajta kötélhúzás a két település között. A vitázó felek abban bízhatnak, hogy az álláspontok közelednek, és a park „zsíros” adóforintjai mindkét önkormányzat büdzséjét megfelelően duzzaszthatják.

Napjainkban az iparűzési adóból befolyt összeg Tatabányán eléri a 3,5 milliárd forintot. Azaz, ha az ipari parkot adózás szempontjából vizsgáljuk, zsíros falatról van szó.
– Annak idején a szerződést azért szorgalmaztuk, hogy a városi ráfordítások biztonsággal megtérüljenek – kezdte a helyzetelemzést Bencsik János, Tatabánya polgármestere.
– Ezért kötöttünk megállapodást a környei oldalon működő társaságok által fizetendő adó megosztására. Ebből 25 illeti meg Környét, és 75 százaléka Tatabányát. Addig, amíg a környei oldalon nem jelentek meg a befektetők, az arányokkal érdemben senki sem foglalkozott, talán a környeiek nem is hittek benne. Most viszont már két nagy és három kisebb vállalkozás fizeti az adót, és egy újabb nagyüzem felépítése  is a végéhez közeledik. Az ottani vállalkozások helyi adókötelezettsége már eléri a félmilliárd forintot. Ennek egynegyede Környét illeti, és most többet szeretnének – sorolta a történéseket Bencsik János.

Környe község éves költségvetése körülbelül egymilliárd forint. Az ipari parkból származó adóbevétel nagysága meghaladja a százmilliót. A 455 hektárnyi területből 290 hektár Környéhez tartozik, és a közigazgatási határon belül napjainkban már hat cég tevékenykedik.
– Jelenleg újból tárgyalások zajlanak a két önkormányzat között, amelyet igen örvendetes ténynek tekint Környe község képviselő-testülete – hangsúlyozta Beke László, a település polgármestere, de hozzátette azt is:
– Az eddigi egyeztetések történetéről, a megállapodás módosításának szükségszerűségéről nem kívánok most nyilatkozni. Újból tárgyalóasztal mellé sikerült ülni a feleknek, és tapasztalva, hogy egyes felvetések milyen érzékenyen érintik a tárgyalókat, nem szeretném, ha ismét zsákutcába futnának az egyeztetések. Örömmel tapasztaltuk, hogy testületünknek sikerült – egy jó hónappal ezelőtt – olyan megállapodás-tervezetet készíteni, és megküldeni Tatabánya Megyei Jogú Város Közgyűlése számára, amely a tárgyalások folytatását eredményezte. Ez úton is köszönöm mindenkinek a munkáját, aki ezt elősegítette.

(Részletek a 24 Óra Komárom-Esztergom megyei napilap szerdai számában).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!