Gazdaság

2009.03.27. 07:12

Matt a válságnak - megszorítások a fuvarozóknál

Címkék#Tata

Matt a válságnak címmel tartott regionális tagi találkozót tegnap a Magánvállalkozók Nemzetközi Fuvarozó Ipartestülete, ahol az adótörvény változásaival kapcsolatos kérdésekről: a napidíj, az üzemanyagmegtakarítás és az üzemanyagot terhelő jövedéki adóról tárgyaltak.

H. D.

A kormány adó és járulékköteles jövedelemnek minősítette át költségtérítés címén adott napidíjat, valamint az üzemanyag-megtakarítást. A törvény – a kormány és a közúti fuvarozói szakmai érdekképviseletek közötti megállapodással ellentétben – a jövedéki adó mértékének emelésére módosító javaslatot is tartalmaz. Dittel Gábor ügyvezető főtitkár úgy tartja: a szigorítással ugrásszerűen megemelkedhet a veszteséges fuvarozó vállalkozások száma, és akár több cég megszűnését, vagy éppen - a környező országokban alkalmazott alacsonyabb működési költségek miatt - külföldre települését eredményezheti.

A NIT elengedhetetlennek tartja a szolgáltatás nyújtása érdekében felhasznált üzemanyagot terhelő jövedéki adó egy részének ellenőrizhető módon történő visszatérítését a közúti árufuvarozó és autóbuszos személyszállító vállalkozások részére, a kereskedelmi gázolaj intézményének bevezetésével.

<extra<

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!