Gasztronómia

2010.05.30. 00:00

Egészséges cukrok?

Az édességek finomak, de nem egészségesek, ezt tudjuk. Vannak azonban olyan édesítők, amelyek nem hizlalnak, ráadásul védik fogaink egészségét, és sok bennük a nyomelem. És nem laboratóriumban készülnek!

Mindmegette.hu

Xilit (Xylitol)

Hatása alapján csodaszernek tűnik, leggyakrabban kukoricarostból vagy nyírfakéregből állítják elő. Alacsony a kalóriatartalma (40%-kal kevesebb, mint a cukoré), nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, ezáltal nem leszünk utána éhesek, glikémiás indexe mindössze 7. Ez a kristálycukor estében 68.

Mindemellett fogszuvasodás ellen is hatásos. Szerkezete révén nem tudják a szájunkban lakozó baktériumok savvá alakítani. Sőt fogmosás után használva - a kutatások szerint - képes erősíteni a fogzománcot, és kisebb szuvasodást megszüntetni. 

Tulajdonságaiban hasonló a cukorhoz, lehet vele sütni, főzni, egyedül élesztős tészták elkészítéséhez nem használható, mert az élesztő nem bontja le.

És hogy a csoda tovább fokozódjon, a Xilit képes a fül-, homlok- és arcüreggyulladásért felelős baktériumok megtelepedését gátolni, így azok nem tudnak légúti tüneteket okozni.

A kereskedelem gyorsan felismerte jó tulajdonságait, ezért most már a zacskós kiszerelés mellett gyártanak rágógumit, fogkrémet és orrsprayt.

[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Van alternatíva...
[/caption]

Az egyetlen dolog, amire figyelni kell, hogy hirtelen használat esetén hasmenést okozhat, a szervezetet ezért lassan kell hozzászoktatni.

Ára:
Zacskós kiszerelés: 45 dkg 2000 Ft-tól
Rágó: 10 db 180-250 Ft
Fogkrém: 1000 Ft-tól

 

Stevia (sztévia, sztívia)

A Stevia Rebaudiana Bertoni - vagy ahogy az őslakosok hívják „édes levél” - Paraguayban és Brazíliában őshonos. Növényként az 1900-as években kezdték el termeszteni, sikereket főleg Japánban aratott, amely ma is a világ legnagyobb stevia-fogyasztója. Magyarországon egy ideig arckrém összetevőjeként került forgalomba. Korábban lehetett hallani az amerikai cukormaffiáról, ami betiltotta, de már mindenki számára elérhető.

És hogy miért is jó? Természetes, édesítőereje háromszázszorosa  a cukornak, a vércukorszintet egyensúlyban tartja, serkenti a máj és a hasnyálmirigy működését. Külsőleg gombák, aknék és egyéb bőrproblémák kezelésére használható erős gyulladáscsökkentő, baktérium- és gombaölő tulajdonságai miatt. Ha ez nem lenne elég… csökkenti a magas vérnyomást, és segít az ínygyulladás leküzdésében.

Sütésre, főzésre egyaránt alkalmas, íze nem változik meg, de kenyérkészítésnél lassabban jön fel a tészta. Számos alakban elérhető: kapható őrlemény, por, kivonat, csepp, tabletta formában egyaránt.

Ára:
Stevia őrlemény: 100 g 2000 Ft-tól
Stevia tabletta 100 db 580 Ft (1 tabletta = 1 kockacukor)
Stevia fogkrém: 950 Ft
Stevia növényke annak, aki kertészkedni akar: 1600 Ft

Melasz

A melasz - bár a cukorgyártás mellékterméke - nem elhanyagolható jó tulajdonságokkal rendelkezik. Alapanyaga lehet cukorrépa vagy cukornád. Egészségesebb a cukornádból készülő, amelyet úgy állítanak elő, hogy a nádat felfőzik, és az abból kioldódó sötétbarna, kicsit kesernyés ízű folyadékot hűtik le. Nagyon sok kalciumot, magnéziumot és vasat tartalmaz.

A melaszt évente 100 napon keresztül állítják elő. Szeptembertől decemberig tart a cukorrépa betakarítása, majd a gyárban tisztítás után ujjnyi darabokra szeletelik a cukorrépát, és több órán keresztül főzik 105 fokon. Ezután nagy nyomáson kipréselik, mechanikusan eltávolítják belőle a szennyeződéseket. Ha már szép tiszta, a vizet elpárologtatják, és marad a sötétbarna finom szirup. Németországban kenyérre kenik a leggyakrabban, de sok sütemény is készül belőle.

Ára:
Üveges: 450 gr 1000 Ft-tól


Végezetül álljon itt egy sikerrecept melasszal, ami állítólag a spórolós skótok nemzeti eledele:

1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
2. Finoman vajazz ki egy kisebb téglalap alakú tepsit.
3. 20 dkg vajat olvassz meg egy kisebb lábasban, adj az olvadt vajhoz 1 evőkanál melaszt, kevergesd szépen, hogy összekeveredjenek. Ebbe azután adagolj szépen egymás után:
14 dkg barnacukrot
10 dkg zabpelyhet 
10 dkg zabkorpát
5,5 dkg lisztet
5,5 dkg kókuszreszeléket, és keverd össze az egészet fakanállal.
Ezt a keveréket öntsd bele a kivajazott tepsibe, és lapítsd el, ahogy tudod.
4. Süsd 15 percig, vagy amíg aranyszínű lesz.
5. 15 percig hagyd hűlni, utána szeletelheted

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!