Friss hírek

2005.12.30. 09:12

Nincs több szieszta

Ezentúl nem kétórás ebédidőt biztosít az állami alkalmazottaknak mint eddig (14–16 óra között), hanem – a többi európai országhoz hasonlóan – csupán egyórásat (12–13 óra között). A dolgozók cserében este nyolc-kilenc óra helyett már hatkor hazamehetnek – számol be a Financial Times.

BAMA

Jordi Sevilla közigazgatási miniszter azt szeretné, ha a köztisztviselők az ily módon némileg rövidebbé váló munkaidőt hatékonyabban használnák ki. Abban is bízik, hogy a magáncégek követik az állam példáját, és ezzel ezeknél is jobbá válik a munkaidő kihasználása, jelenti a CENA hírügynökség. A munkaidő racionalizálásával foglalkozó állami bizottság azzal támasztja alá a szieszta elleni „hajtóvadászatot”, hogy ez a szokás azokra az időkre megy vissza, amikor a nők nem dolgoztak, hanem otthon várták az ebédre hazaérkező férjüket.

A munkaadói szervezetek szerint a délutáni leállás a termelékenységre is rosszul hat, hiszen a hosszú ebédidő túlságosan kettéosztja a napot, ezáltal csökkenti a munkateljesítményt. Becslésük szerint a GDP nyolc százalékát is elveszíti Spanyolország amiatt, hogy fenntartja ezt a szokást. Más szakértők szerint viszont a szieszta részben a forró nyár, részben az ebéd alatt épülő társadalmi és üzleti kapcsolatok miatt inkább javítja a munka hatékonyságát, áll a jelentésben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!