Friss hírek

2005.12.26. 15:51

Hét halott az ünnepeken

A karácsonyi ünnepek alatt kétszázszor riasztották a tűzoltókat. Elsősorban baleseteknél kellett segíteniük, de a figyelmeztetések ellenére is sok karácsonyfa kapott lángra.

Nagy Eszter Dóra

Az ünnepek alatt heten vesztették életüket, négyen közlekedési balesetekben, ketten a lángok között haltak meg. Egy férfi vízbe fulladt Szigetújfalunál, az áldozat holttestét a tűzoltók segítségével emelték ki a Dunából. Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője lapunknak elmondta, hogy a tűzoltókat kétszázszor riasztották szombattól hétfő reggelig, az esetek fele műszaki mentés volt. A szóvivő tájékoztatása szerint harminchatan sérültek meg az elmúlt két és fél nap alatt.

A tűzoltók egyébként már adventi időszakban minden lehetséges fórumon felhívták a lakosság figyelmét arra, hogyan kerülhetik el a karácsonyfa-, illetve adventi gyertya-tüzeket. Ennek ellenére az ünnepek alatt 22 ilyen tűzeset volt, amely csak harmadannyi, mint amennyi tavaly történt ugyanebben az időszakban. Kecskemét-Alsócsalánosban például egy karácsonyfa izzója miatt borult lángba egy családi ház tetőtere. Miskolcon hétfőre virradóra egy elektromos hősugárzó lobbantott lángra egy melléképületet, amelyben egy 66 éves hajléktalan égett halálra.
Több halálos közlekedési baleset is történt az elmúlt napokban. Vasárnap egy kilencéves kislány vesztette életét, amikor autójuk busszal ütközött össze Ráckevén. A kocsit a gyermek édesanyja vezette, aki könnyebben megsérült. Ugyancsak megsérült a balesetben a kislány hatéves testvére is.

Szakemberek szerint az ünnepek alatti riasztások száma nem volt kiugróan magas, egy átlagos hétvégén szinte ugyanennyiszer hívják a tűzoltókat. Ezzel azonban még nem ért véget a karácsonyfatüzek szezonja. A tűzoltók arra figyelmeztetnek, hogy az otthonokban felállított, kiszáradó karácsonyfák könnyen lángra lobbanhatnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!