Friss hírek

2005.12.29. 16:26

Hazatelefonált a Galileo

A Giove-A elnevezésű műholdat Szojuz hordozórakétával állították pályára 23200 kilométeres magasságban. A Galileo az amerikai GPS navigációs rendszer európai alternatívája: 2010 végéig 30 Galileo-műholdat állítanak Föld körüli pályára, ezek tíz centiméteres pontossággal képesek lesznek a helymeghatározásra.

BAMA

A BBC jelentése szerint a repülésirányítók ma már jeleket fogtak a tegnap felbocsátott műholdról, melyet egy kicsinek mondott brit üzemben, a Surrey Satellite Technology Ltd-ben (SSTL) gyártottak. A műholdal való sikeres kommunikációról szóló hírt Max Meerman, az SSTL vezető mérnöke jelentette be. Mint mondta: minden a legnagyobb rendben halad.

Meerman elmondása szerint a második napelem is sikeresen kinyílt, s az energiellátási rendszer is tökéletesen működik. A következő napokban a tudósok a Galileón található műszereket vizsgálják majd, amelyeket arra fejlesztettek ki, hogy teszteljék a kulcsfontosságú technológiákat, amelyket a következő Galileo-műholdfakon alkalmazni kívánnak - jelenti a BBC.

Összesen 3,8 milliárd euróba kerül a Galileo-program, amit az Európai Bizottság és az Európai Űrkutatási Ügynökség (ESA) közösen fedez. A Galileo az első olyan navigációs rendszer - szemben az amerikai GPS-szel és az orosz Glonas-szal -, amit polgári célokra alakítanak ki, és azt a magángazdaság szereplői működtetik majd. Ezzel együtt az üzemeltetők el szeretnék érni, hogy a rendszer korlátlanul álljon a polgári felhasználók rendelkezésére, vagyis katonai, stratégiai megfontolásokból ne korlátozzák annak elérhetőségét, mint az a balkáni háború idején az időlegesen korlátozott GPS-jelekkel történt.

A szakértők arra számítanak, hogy mintegy 140 ezer új munkahely jön létre a Galileo széleskörű, a forgalomirányításban, az autópálya-díjak beszedésénél, a biztonságtechnikában történő felhasználása révén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!