Friss hírek

2005.11.18. 18:41

Virrasztás a hajléktalanokért

Virrasztást szervezett – idén másodszor – Az Utca Embere Alapítvány pénteken Budapesten, a Nyugati téri aluljáróban. Azok, akiknek van fedél a fejük felett, de szeretnék együttérzésüket kifejezni azok iránt az emberek iránt, akiknek nincs, együtt heverhettek a hajléktalanokkal a széthajtogatott kartondobozokon.

Bánky Bea

A pokrócokba bugyolált fedél nélkülieket átmelegítette a főtt étel, amelyet a Wesley János Főiskola diákjai osztogattak. A hidegtől inkább kevésbé, mint többé védő aluljáró, mint fedél, valamint a meleg étel mellett némi szórakozásban is részesülhettek azok, akik általában nélkülözik mindhármat. Kiállítással, színpadi műsorral, kortárs költők versolvasással, segítők ruhaosztással próbálták könnyebbé tenni helyzetüket. A szociális minisztérium közleménye szerint Göncz Kinga, a tárca vezetője is ellátogat a virrasztásra este kilenckor.

„Megpróbáljuk felhívni a figyelmet arra, hogy nagyságrendekkel többen élnek fedél nélkül, mint azt gondolnánk. Sokan rejtőzködnek, csatornákban élnek, és még többen vannak, akik ellen éppen folyik a kilakoltatási eljárás – mondta Nagy Nikoletta, az egyik aktivista. – Nincs nyilvántartás, de szakértők becslései szerint csak a fővárosban több tízezer háztartásról van szó.”

A Szolidaritás Éjszakáját először tavaly rendezte meg három civil szervezet (Az Utca Embere, a Zöld Fiatalok és a Fegyver Helyett Kenyér), melyek tagjai elfogadhatatlannak tartják azt a társadalmi közönyt és kirekesztést, amelyet a hajléktalan és a hajléktalanná váló emberek helyzete jelez. Idén már Szeged és Pécs is csatlakozott a mozgalomhoz. A Szolidaritás Éjszakája tudatosítani kívánja, hogy a szociális biztonság hiánya és a hajléktalanná válás veszélye az egész társadalmat érintő súlyos probléma.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!