Friss hírek

2005.11.15. 09:57

Két Korea egy olimpia

A dél-koreai Puszan polgármestere azt szeretné, ha a város az észak-koreai fővárossal, Phenjannal közösen pályázna a 2020-as nyári olimpia rendezési jogának elnyeréséért.

BAMA

Hur Nam Szik hangsúlyozta, az ötletéről még tárgyalnia kell a Koreai NDK képviselőivel, de úgy látja, van remény a közös kandidálásra. A polgármester arra alapozza véleményét, hogy november elsején történelmi bejelentést tett a két ország: a 2008-as pekingi, valamint a 2006-os dohai Ázsiai Játékokon Észak- és Dél-Korea közös csapattal szerepel.

A 3,7 millió lakosú Puszan - a Koreai Köztársaság második legnagyobb városa - 2002-ben otthont adott az Ázsiai Játékoknak, valamint a Japánnal közös rendezésű labdarúgó-világbajnokság néhány mérkőzésének. A 2020-as játékokra 2009-ig kell jelentkezni a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál, amely 2013-ban dönt majd a helyszínről.

A Koreai Köztársaság 1988-ban volt házigazdája nyári ötkarikás játékoknak, azonban a szöuli eseményt az északi szomszéd politikai okokból bojkottálta. A két ország között a második világháború után romlott meg a kapcsolat. 1948. szeptember 9-én, a félsziget északi részén kikiáltották a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságot, amely azóta is kommunista berendezkedés alapján működik. Csak hosszú évtizedek után enyhült a két Korea viszonya, és ebben szerepet játszott a sport is.

Az ötvenes évek koreai háborúja, a félsziget kettészakítása óta az első közös koreai csapat az 1991-es asztalitenisz-világbajnokságon és az az évi ifjúsági labdarúgó-világbajnokságon vett részt. A múltban volt már rá példa, hogy a Koreai félsziget két országa egy zászló alatt vonult fel világversenyeken: a 2000-es sydneyi olimpiával együtt hat alkalommal fordult elő, hogy nemzetközi sporteseményen a nyitó- és záróünnepségen együtt masírozott a Koreai NDK és a Koreai Köztársaság sportolói küldöttsége. Közös csapattal viszont még egyszer sem versenyeztek ötkarikás játékokon, s az elmúlt másfél évtizedben kiemelkedő nemzetközi viadalokon sem állt rajthoz Észak és Dél közös válogatottja.

A két Korea "sportos" közeledését célzó további terv szerint barátságos futballmeccsekre mindkét fővárosba, Szöulba és Phenjanba is meghívnák a brazil válogatottat, még mielőtt a címvédő gárda részt venne a 2006. júniusi-júliusi németországi világbajnokságon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!