Friss hírek

2005.11.18. 17:25

Keane elhagyta a Manchester Unitedet

Roy Keane, a Manchester United középpályása 12 év után pénteken délelőtt felbontotta szerződését a klubbal, s elhagyta csapatát.

Éber Sándor

Keane, aki a Cantona utáni korszak után a csapat vezéregyénisége lett, az elmúlt időszakban rossz viszonyba került klubjával és játékostársaival. Az ír nemzetiségű játékos ugyanis keményen kritizálta játékostársai teljesítményét, például a Middlesbrough elleni 4-1-es vereség után. A védekező középpályás akkor éppen sérült volt, s a klub televíziójával készült interjúját a vezetőség letiltotta. Keane szeptemberben törte el lábát, s már arra készült, hogy hosszú sérülése után visszatér a kezdőbe. A felépülés alatt azonban lustának és pénzéhesnek nevezte társait.

A vádakból kijutott minden idők legdrágábban megvásárolt angol hátvédjének, Rio Ferdinandnak is, aki fél évig doppingügye miatt volt parkolópályán. A Chelsea elleni meccs előtt Darren Fletcher hozzáállását kifogásolta az ír botrányhős. A skót válogatott játékosa akkor egy győztes fejesgóllal vágott vissza bírálójának. A meccsen az összes tévékamera azt kémlelte, vajon a lelátón gyógyuló Keane hogyan fogadja Fletcher gólját, de a lábadozó középpályás is örült a gólnak.

Keane-t az utóbbi időben az eredetileg csatárt játszó, a Leeds-től igazolt Alan Smith pótolta, akinek teljesítményét szintén kifogásolta az egykori vezérürü. „Óriási büszkeséggel tölt el, hogy több mint 12 éven át szolgáltam egy olyan nagy klubot, mint a Manchester United. Remélem, ez a csapat számos nagy siker részese lesz a jövőben is” – búcsúzott a játékoslegenda, aki a szerződésbontással szabadon igazolhatóvá vált.

A most 34 éves Keane 1993-ban brit rekordot jelentő összegért, 3,75 millió fontért szerződött a Nottingham Foresttől a Vörös Ördögökhöz. Az MU-val 1999-ben Bajnokok Ligáját nyert, bár a döntőben nem játszott. Ezen kívül nyolc bajnoki cím, és FA Kupa győzelmek is fűződnek a nevéhez. „Roy generációjának egyik legjobb középpályása” – mondta a csapat vezetőedzője, Sir Alex Ferguson, akit korábban Keane „nevelőapjának tituláltak”. – Elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy a gárda az elmúlt évtizedben ilyen eredményeket ért el. Az egész klub nevében kívánunk további sikereket pályafutásához” – nyilatkozta a skót sikeredző, aki nem szereti, ha kritizálják.

A csapatból korábban kirobbanthatatlan holland hátvédnek, Jaap Stamnak például ezért kellett Olaszországba igazolnia. Keane neve korábban már összeforrott a botrányokkal. 2001 áprilisában a Manchester City játékosának Alf-Inge Haalandnak okozott olyan súlyos sérülést, hogy a norvég játékosnak be kellett fejeznie karrierjét. Keane könyvében vallotta be tettét, amire egyébként még büszke is volt.

Az ír középpályás hírhedtté vált italozó életmódjáról is, bevallottan alkoholista volt. A tinédzser korábban bokszoló labdarúgó egyszer ittasan egy nőt is megütött. Alan Shearerrel a Newcastle csatárával a pályán többször is összeverekedett. A 2002–es világbajnokság előtt sem tett lakatot szájára, összeveszett Mick McCarthy szövetségi kapitánnyal, ezért még a rajt előtt hazaküldték az ír nemzeti csapatból. Azóta a válogatottba már visszatért. Keane távozása mellett gyakorlatilag „eltörpül” az a hír, hogy Cristiano Ronaldo, a gárda portugál légiósa 2010-ig meghosszabbította szerződését a klubnál.

David Beckhamet, a Real Madrid játékosát megdöbbentette Keane döntése. „Meggyőződésem volt, hogy még évekig a Unitednél marad, s miután visszavonul edzőként helyezkedik el valamelyik korosztályos csapatnál” – mondta az egykori csapattárs. Beckham úgy nyilatkozott, hogy pályáfutására játékosként Keane volt a legnagyobb hatással. A Manchester United vezérszurkolója „megsiratta” a csapatkapitány távozását, akit a klub történetének három legkiválóbb játékosa közé sorolt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!