Friss hírek

2005.11.20. 17:04

Hadjárat a benzincsempészek ellen

A szigorú intézkedések hatására csökkent a benzincsempészek aktivitása a magyar-ukrán határon. A hét végén csak Záhonynál kellett várakozni.

Újvári Miklós - Dreissiger Ágnes

Benzincsempészet elleni akciót kezdett november közepén a magyar határőrség az ukrán határszakaszon. Öt határátkelőhelyen ellenőriznek: Záhonynál, Lónyán, Barabásnál, Beregsuránynál és Tiszabecsnél. A magyar vámosok a magyar-ukrán határon a Magyarországra belépőkkel és a kiutazókkal is kitöltetnek egy papírt: lemérik, befelé mennyi benzin van az autók tankjában, és felírják a kilométeróra állását. Visszafelé megismétlik a mérést. Ha túl sok benzin fogy túl kevés kilométer megtétele után, akkor ki kell fizetni a vámot, az áfát és a jövedéki adót is - sokaknak egyhavi fizetésüket.

Sipos Jenő, a VPOP szóvivője szerint egyszerűen az történt, hogy mostantól szó szerint betartatnak egy 1996-os vámtörvényi rendelkezést, amely szerint a gépkocsi gyári benzintankjában vámmentesen hozható be benzin, de leszívni azt, eladni, vagy elajándékozni vámmentesen már nem lehet. Az új szabály szerint, ha egy autós nem tud elszámolni, mondjuk 40 liter üzemanyaggal, a bírság, a jövedéki adó és az áfa-teher után 20-25 ezer forintot kell fizetnie.

A vámosok azt remélik az intézkedéstől, hogy kevesebben próbálnak meg benzint csempészni a magyar-ukrán határon. Sipos Jenő arról számolt be, hogy az elmúlt hét végén már csak Záhonynál volt várakozás, a benzincsempészeket a jelek szerint visszatartja a szigor. Előzőleg az ellenőrzések miatt hatalmas torlódás alakult ki a keleti hatánál. Eleinte a sok órás várakozást a madárinfluenza miatti óvatóssággal indokolták. Később azonban a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője már nem titkolta, hogy ez csak ürügy, s a fokozott ellenőrzés igazi oka a jövedéki termékekkel való visszaélés.

Az ukrán-magyar határszakaszon a legmagasabb a visszaélés, emiatt tartanak fokozott ellenőrzést a keleti határszélen. Az autósok azonban türelmetlenek, hiszen míg az ukrán oldalon a vizsgálat egy percig sem tart, magyar oldalon erre már órákat kell várni. Kovács Iván, a határőrség szóvivője szerint viszont a benzinturizmus az utóbbi napokban már alábbhagyott, kevesebben próbálnak meg ebből a célból most Ukrajnába kilépni.

A családlátogatásra vagy turizmus céljából Ukrajnában utazók életét megkeserítette a benzincsempészet, és sokan arról számoltak be, hogy a rendelkezések ellenére voltak, akik naponta többször fordultak, és soron kívül átengedték őket. Sipos Jenő szerint az utóbbi időben a vámszerveknél számot tevő korrupciós eset nem fordult elő. A létszámot megnövelték, így a munkatársak egymást is ellenőrzik.

Beregszászon két motel alkalmazottját sikerült telefonon szóra bírnunk: a Sörkert hotel-étteremben azt mondták, 12 kilométerre vannak a határtól, de a torlódásból, feszültségből semmit nem éreznek. A határtól azonos távolságban lévő Kamilla motel dolgozója szerint az emberek láthatóan idegesebbek, de őt ez nem érdekli, ugyanis „a világ minden pénzéért sem jönne át Magyarországra." Az okokat hiába kérdeztük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!