Friss hírek

2005.11.11. 12:12

Gyurcsány: „Budapesten nem akarok Párizst”

„Nem akarok Párizst, és soha nem fogok olyan gazdasági programot elfogadni, mint Szlovákia, amelynek éhséglázadás és gyújtogatás lett a következménye” - jelentette ki Gyurcsány Ferenc kormányfő péntek délelőtt, amikor vidéki főszerkesztőkkel találkozott.

BAMA

Gyurcsány arra utalt, hogy a költségvetésben a kormány figyelembe veszi a szociális érzékenységet. A kormányfő elmondta: igyekezett erről meggyőzni Európa vezetőit, például Chirac francia elnököt, Tony Blairt brit kormányfőt, az EU soros elnökét, és a jelenlegi és a leendő német kancellárt is. Hozzátette: a brüsszeli intő (25 tagállam kormányait képviselő Tanács a héten megállapította, hogy a magyar kormány újból nem képes teljesíteni az euró konvergenciaprogramban általa kitűzött hiánycélokat) nem érte váratlanul. „Csak azt mondták, amit magunk már tudtunk.”

A kormányfő szólt arról is a sajtóbeszélgetésen, hogy a választójogi törvényt módosító javaslatot rövidesen benyújtják a parlamentnek annak ellenére, hogy két parlamenti párt nem támogatja a kétharmadot igénylő jogszabályváltoztatást. „Nem a kis pártoknak akarok a kedvében járni, hanem a parlamentarizmusnak. A sokszínűség jobb, mint a kétszínűség” - tette hozzá. A javaslat értelmében azok a pártok, amelyek három egyéni körzetben mandátumhoz jutnak, szavazataik arányában frakciót alakíthatnának a parlamentben, már 2006-ban.

Gyurcsány közölte, hogy a kormánypárti frakcióvezetőkkel és pártelnökökkel egyeztették azt a több mint 50 módosító indítványt, amelyet a költségvetéshez benyújtanak. Eközben Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese és Juhász Ferenc, az MSZP alelnöke átadta Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek a párt biztonságos jövő nemzeti minimumának megalkotására vonatkozó aláírásgyűjtési kezdeményezését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!