Friss hírek

2005.11.27. 17:34

A gazdákat is mozgósítják

A pártok szerint az érdemi politikai képviselet nélkül lévő gazdák szavazatai jelentős súllyal eshetnek latba a választáson. Orbán Viktor Fidesz-elnök a hét végén az agrárium mozgósítását kezdeményezte.

Tibay Gábor

A Független Kisgazda- Földmunkás és Polgári Párt (FKGP) és az érdemi erőt nem képviselő gazdapártok szétforgácsolódása után a parlament két nagy pártja is a maga oldalára igyekszik állítani a gazdákat. Míg a Fidesz sikeresen olvasztotta be a korábbi kisgazdák mérsékelt csoportját saját szervezetébe, addig az MSZP agrárpolitikája eddig inkább kevesebb, mint több sikerrel járt: elegendő csak az elmúlt tizenöt év legnagyobb gazdademonstrációjára, a tavaszi traktoros tüntetéssorozatra gondolni. A nagy pártok szerint az érdemi politikai képviselet nélkül maradt gazdatársadalom mozgósítása akár döntő is lehet a 2006-os választáson. A fentiek fényében nem véletlen az sem, hogy a pártok figyelme az európai uniós csatlakozással kapcsolatos változások, mezőgazdasági támogatási teendők felé fordul.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke ennek szellemében beszélt szombaton a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) hódmezővásárhelyi kongresszusán. A Fidesz elnöke pártja agrárprogramja legfontosabb elemének éppen azt nevezte, hogy a jövőben nem csökkenhet a gazdáknak járó uniós támogatás. Nem járulnak hozzá ahhoz, hogy az uniós agrárpolitikát úgy alakítsák át, hogy azzal a magyar gazdáknak kevesebb jusson. „A gazdákon nyerészkedők luxusprofitját le kell törni” – mondta Orbán Viktor, az agrárszektorba emelve ezzel a Fidesz „luxus”-retorikáját. Hozzátette, a nyerészkedőkön csak úgy arathat győzelmet a vidék, ha a termelők maguk veszik kézbe a kereskedelmet és a feldolgozóipart.

A volt miniszterelnök arra kérte a kongresszus résztvevőit, csatlakozzanak pártjához a választási küzdelemben. Felhívta a figyelmet arra: a jobboldal győzelmének kulcsa lehet a magyar vidék választási hajlandósága. A gazdák „álljanak a magyar vidék élére, mozgassák meg az embereket, kopogtassanak be mindenhová” – jelentette ki a Fidesz elnöke, aki hangsúlyozta: választási győzelmük esetén nem politikai, hanem nemzeti kormányt kell alakítani, melyben ott a helye a gazdák képviselőinek is.

Nyakó István, az MSZP szóvivője az elhangzottakat úgy kommentálta: a jobboldal már kétszer eljátszotta hitelét a hazai agrárium előtt. Először akkor, mikor „szétverte a szövetkezeteket”, több százezer embert lehetetlenítve el ezzel, másodjára pedig azzal, hogy a mezőgazdaságot „Torgyán Józsefnek játszotta át”. A szocialista politikus szerint addig, amíg Orbán Viktor el nem számol azzal az „ámokfutással”, amit kormányzása idején a kisgazda koalíciós partner a mezőgazdaságban végrehajtott, nem tud hitelesen szólni a vidékhez.

Az MSZP gazdáknak szóló választási programját Gyurcsány Ferenc kormányfő ismertette, amikor a közelmúltban a Nemzeti Földalapban lévő termőföldből új földosztás- és földértékesítő programot ígért. A miniszterelnök korábban azt mondta: céljuk, hogy a gazdák lássák, „van perspektíva és van jövő.” Az elképzelések szerint a jelenlegi kisbirtokokat növelné a kormány azzal, hogy a Nemzeti Földalapban lévő termőföldet adná el. Mindennek megvásárlásához hosszú futamidejű, 20-30 éves lefutású, három százalékos kamatozású hitelt tenne lehetővé a kabinet.

Magosz: az alku fele teljesült

A kormány csak a gazdákkal kötött tavaszi megállapodás felét teljesítette – jelentette ki Jakab István Magosz-elnök a szervezet hódmezővásárhelyi kongresszusán. Mint mondta, elmaradt a Hernád menti árvíz károsultjainak támogatása, az idős gazdák nyugdíjba vonulását könnyítő rendelkezés. Az elnök ismertette a Magosz agrár- és vidékfejlesztési programját, melynek kiemelt eleme hogy a magyar föld magyar gazdák kezében maradjon, hozzátéve: földügyben „nincs és nem is lesz alku.” A támogatások terén felhalmozott kormányzati adósságra – mely számításaik szerint 150 milliárd forint – utalva kijelentette: nem hagyják, hogy egy teljes évi támogatást „elsikkasszanak tőlük.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!