Friss hírek

2005.02.14. 17:59

Mahler-ünnep szeptembertől

Ezentúl minden ősszel Mahler-ünnepet rendez a Budapesti Fesztiválzenekar - jelentette be az együttes zeneigazgatója.

BAMA

Fischer Iván elmondta: az esemény egyik fontos célja, hogy Gustav Mahler szellemében lehetőséget teremtsenek mai zeneszerzőknek új művek írására és bemutatására.
 
A szeptember 6-án kezdődő háromnapos rendezvénynek a Művészetek Palotája ad majd otthont.

Fischer Iván hangsúlyozta: Gustav Mahler „erős szálakkal kötődött Magyarországhoz, hiszen évekig volt a legfontosabb magyar
intézmény, a Magyar Királyi Operaház vezetője”. A hangversenyekkel egyidőben „Eljön az én időm” címmel kiállítás nyílik, amely a zeneszerző és karmester Gustav Mahler életét követi nyomon dokumentumok, kéziratok, levelek, koncertplakátok bemutatásával.

A rendezvény védnökei között van Göncz Árpád volt köztársasági elnök, Raymond Barre, Franciaország volt miniszterelnöke, Erhard Busek, Ausztria volt helyettes kancellárja, Václav Havel, Csehország volt köztársasági elnöke, Kertész Imre Nobel-díjas író, Milos Forman cseh filmrendező.

Gustav Mahler 1860. július 7-én született Kalischtben. Ifjúkorát Csehországban töltötte, zenei tanulmányait Bécsben végezte, élete legnagyobb sikerei a császárvároshoz fűződtek. Ott is hunyt el 1911. május 18-án.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!