Friss hírek

2004.11.11. 17:51

A főpolgármester átadta a főváros esélyegyenlőségi díját

Idén az elismerést és a vele járó 300 ezer forintos jutalmat Tánczos Éva, az ESÉLY Családsegítő Szolgálat vezetője, Matók Lajos, a BMSZKI mentálhigiénés csoportjának korábbi vezetője és Fűszné Muntyán Annamária, az Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonának vezetője kapta.

BAMA

A Szociális Munkások Nemzetközi Szervezte, az IFSW 1997. november 12-én hirdette meg először a „Szociális Akció Napját”. A cél az volt, hogy a résztvevő országokban ezen a napon a döntéshozó politikusok, a szociális területen dolgozók és a civil szervezetek közösen hozzanak létre programokat a társadalom perifériájára szorult rétegek reintegrációjára.

 Ehhez az akcióhoz csatlakozva rendezi meg Magyarország is a Szociális Munka Napját – Budapesten immár ötödször. Tavaly óta pedig ezen a napon adja át a Fővárosi Önkormányzat az Esélyegyenlőségi Díjat azoknak a szervezeteknek és személyeknek, akik az adott évben a legtöbbet tették a hátrányos helyzetű csoportokért. Idén ezt az elismerést és a vele járó 300 ezer forintos jutalmat Tánczos Éva, az ESÉLY Családsegítő Szolgálat vezetője, Matók Lajos, a BMSZKI mentálhigiénés csoportjának korábbi vezetője és Fűszné Muntyán Annamária, az Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonának vezetője kapja.  A szociális munkások „az élet újraépítésének szakemberei”. A Főváros vezetése gratulál a kitüntetetteknek, és elismerését fejezi ki minden szakembernek, akik a rászorultak megsegítését hivatásul választották.

 Több mint jelképes, hogy ezt a napot éppen azon a héten ünnepeljük, amikor beköszöntött az igazi tél. A leghátrányosabb, leginkább perifériára szorult csoport ugyanis Budapesten a fedél nélkülieké, akiknek a sorsa a hideg beálltával válik kritikussá.

A Szociális Munka Ünnepén ezért Demszky Gábor újra megerősíti a múlt hét végén meghirdetett kilakoltatási moratóriumot. Felkéri a fővárosi kerületek polgármestereit, hogy – az előző évek humánus önkorlátozásának mintájára – idén is függesszék fel a kilakoltatásokat a téli időszakban. Törvény rendelkezik egyébként arról, hogy december 1. és március 1. között nem lehet az embereket kitenni az utcára. A bírósági végrehajtásról szóló törvény tavalyi módosítása előírja, hogy ebben az időszakban kizárólag az önkényes lakásfoglalók és a rendbírság fizetésére kötelezettek lakoltathatók ki. Demszky Gábor tisztelettel felkéri a polgármestereket, hogy ezt a paragrafust emberiességi szempontból ilyenkor ne alkalmazzák. Senkit ne lakoltassanak ki a fővárosi lakásokból novembertől áprilisig.

A főváros időben megkezdte a felkészülést a téli időszakra. A második éve működő „Összefogás a Budapesti Lakástalanokért és Hajléktalan Emberekért” Közalapítvány 2004-ben 305 millió forintot osztott szét a hajléktalanokat ellátó szervezetek között időszakos férőhelyek, utcai szociális munka, egészségügyi ellátás és krízisautók működtetésére. Budapesten 44 helyszínen összesen ötezer hajléktalant tudnak ellátni, de a férőhelyek száma további 700-zal bővíthető.

A Fővárosi Önkormányzat működteti az ország legnagyobb szociális ellátórendszerét: intézményeiben négyezer közalkalmazott biztosítja több mint nyolcezer budapesti lakos szociális gondozását. A Főváros 2004-ben összesen 20,6 milliárd forintot költött a szociális ágazatra, ebből 6,4 milliárd forint jutott beruházásra, 236 millió pedig felújításra. Civil szervezetek, alapítványok támogatására 2204-ben 711,4 millió forintot fordított a Fővárosi Önkormányzat.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!