Friss hírek

2004.10.19. 17:30

A Magyar Írószövetség csütörtökön választhatja meg vezetését

A Magyar Írószövetség választmánya csütörtökön tartja elnök- és elnökségválasztó ülését. A közgyűlés által megválasztott 56 tagú választmány október 2-án, első ülésén nem tudott dönteni az elnök személyéről, így az ülést október 21-re halasztották.

BAMA

A szövetség elnökét és elnökségét a választmány saját tagjai  közül, titkos szavazással választja meg. 

A Magyar Írószövetség az év elején súlyos válságon esett át  annak nyomán, hogy egy írócsoport nyílt levélben tiltakozott  Döbrentei Kornél költő "gyűlöletre uszító, alig kódoltan  antiszemita" beszéde ellen, amely a Tilos Rádió előtti január 11-i  tüntetésen hangzott el. 

A protestálók elhatárolódásra szólították fel az írószövetség  vezetését, amelyet utóbbi nem tett meg. A tiltakozó írók akkori  közleménye szerint az elnökség és a választmány erkölcsi tőkéjének  maradékát is eljátszotta, mert egy kirekesztő szellemiségű író mellé  állt.

A tagságot megosztó ügy miatt 162-en léptek ki az  írószövetségből, amely ma 897 tagot számlál - tájékoztatta a sajtót Nagy Katalin  Gabriella, megbízott gazdasági vezető az október 2-i  közgyűlésen.

A tisztújító közgyűlést - amelyen csak 266-an regisztráltatták magukat - először határozatképtelenség miatt be kellett zárni, mivel  nem jelent meg a szavazati joggal rendelkezők több mint fele. Az  újra megnyitott közgyűlés az alapszabálynak megfelelően már a  jelenlevők számától függetlenül határozatképessé vált.

Nagy Katalin Gabriella akkori közlése szerint az elnöki poszt  megszerzésére Kalász Mártonnak, a posztról mandátuma lejártával  leköszönt, az ügyvezetői feladatokkal megbízott elnöknek van a  legnagyobb esélye. (Kalász Márton kapta a legtöbb szavazatot a  közgyűlésen, amikor a tagság a választmányról döntött.)

Az írószövetség megbízott gazdasági vezetője a legtöbb  szavazatot szerzett tagok között említette Mezey Katalint, a  szövetség főtitkárát, továbbá Jókai Annát és Ács Margitot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!