Labdarúgó-világbajnokság

2022.12.10. 18:13

Újabb vb-meglepetés: hazaküldték a portugálokat a marokkóiak Katarból

Marokkó az első afrikai válogatott, amely a legjobb négy közé jutott a világbajnokságon.

Kun Attila

Juszef en-Nesziri ünnepli a továbbjutást jelentő gólját

Forrás: MTI/AP

Fotó: Martin Meissner

Katar, világbajnokság, negyeddöntő
Marokkó–Portugália 1-0 (1-0)
Doha, al-Tumama Stadion, 44198 néző,  vezette: Tello (Brailovsky, Chade - argentinok).
Marokkó: Bunu – Hakimi, el-Jamik, Szaissz (Dari, 57.), Attijat Allah – Amrabat – Unahi, Amallah (Sedira, 65.) – Zijes (Abuhlal, 82.), en-Nesziri (Benun, 65.), Bufal (Dzsabran, 82.). Szövetségi kapitány: Valid Regragi.
Portugália: Diogo Costa – Dalot (Horta, 79.), Pepe, Rúben Dias, R. Guerreiro (Joao Cancelo, 51.) – Otávio (Vitinha, 69.), Neves (Cristiano Ronaldo, 51.) – Bernardo Silva, Bruno Fernandes, Joao Félix – Goncalo Ramos (R. Leao, 69.). Szövetségi kapitány: Fernando Santos.
Gólszerző: en-Nesziri (42.).
Kiállítva: Seddira (90+3.).

A torna egyik legjobban védekező (Marokkó) és támadó (Portugália) csapatának mérkőzésén az első helyzetet a 4. percben jegyezhettük fel, egy jobb oldalról beívelt szabadrúgás után Joao Félix fejesét védte Bunu. Két perccel később válaszolt Marokkó: egy bal oldali szögletet követően en-Nesziri fejelt fölé. Ezt követően az történt a pályán, amire egyébként is számítani lehetett: a portugálok komoly labdabirtoklási fölényt alakítottak ki, de nem találtak fogást az ezúttal is kiválóan működő marokkói védelmen. 

A 31. percben jutottak újabb helyzetig a portugálok, Joao Félix lövése megpattant egy védőn, a labda centikkel kerülte el a marokkói kaput. Miközben az európai csapat hasztalan próbálkozott a marokkói fallal, az afrikai csapat többször is formás ellentámadásokat vezetett. Az egyik ilyen végén Marokkó megszerezte a vezetést: a 42. percben Attijat-Allah bal oldali beadására rosszul mozdult ki Diogo Costa, en-Nesziri pedig megelőzte és a kapuba fejelt (1-0). A 45. percben majdnem egyenlített Portugália, Bruno Fernandes jobbról érkező ívelése landolt a felső lécen.

A portugálok a második félidőben még nagyobb nyomás alá helyezték a marokkóiakat, de az 50. percben majdnem ismét gólt kaptak: el-Jamik fejese után Costára, onnan vissza a marokkói védőre, majd kifelé pattant a labda. Az 58. percben Ramos tiszta helyzetben, 11 méterről fejelt mellé, a 64.-ben Bruno Fernandes lőtt kevéssel fölé. A portugálok fölénye egyre nyomasztóbb lett, sorra végezhették el a szögleteket, miközben a marokkóiak szinte már a saját tizenhatosukat sem tudták elhagyni. A 82. percben Joao Félix a 16-os vonaláról küldött remek lövést kapura, Bunu azonban hatalmas bravúrral védett. A 91.-ben Cristiano Ronaldo kapott jó kiugratást, de rövid sarokra tartó lövését Bunu fogta. A 93. percben a csereként beálló Seddira két perc alatt kapott két sárgát, így Marokkó emberhátrányba került. 

Három perccel később eldőlhetett volna az összecsapás, egy kontratámadás során Abuklal törhetett kapura, de elszórakozta a helyzetet. A 97. percben újabb esélyt kapott Portugália, de Pepe közelről nem tudott a kapuba fejelni, ezzel pedig véget is ért a mérkőzés. A kőkemény marokkói védelmen (amely öt mérkőzés után egy kapott gólnál tart, az is egy öngól volt) Portugália sem találta meg a rést, az Atlasz oroszlánjai pedig első afrikai válogatottként jutottak világbajnokságon a legjobb négy közé.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!