Ezotéria

2010.03.06. 13:20

Sakkozó Hold

A sorsunk valóban meg lenne írva? Sokan hisznek benne, míg mások a szabad akarat erejében bíznak. Így vagy úgy, az eleve elrendeltetés (predesztináció) kérdése még a legkitartóbb szkeptikusokat sem hagyja hidegen. Nem véletlenül...

Buzsáki Gábor

Az emberi sors alakulását leginkább a sakkhoz hasonlíthatnánk. A játék főszereplőjeként (királyként) mindannyiunknak van egy - családot megtestesítő - háttérországa (királynő, huszár, futó, bástya), és persze gyalogsága (rokonok, barátok, ismerősök). Gyermekként csupán a kereteinkkel és a szabályokkal, vagyis a törvényekkel, hagyományokkal, szokásokkal ismerkedünk. Felnőtté válásunkig neveltetésünk-, - műveltségünk- és adottságaink hatására fokozatosan alakul ki bennünk az a stratégia, amellyel a játékot egyszer csak elkezdjük.
A kezdetekben még nyílt játékban, minden egyes lépésünkkel (döntés) új helyzetet teremtünk, az új helyzet új irányokat, azok pedig újabb lehetőségeket teremtenek. Noha a legtöbb esetben számos lépés közül választhatunk (szabad akarat), nem szabad elfelejtenünk, hogy a továbbiakban választható lépéseink számát korábbi döntéseinkkel mi magunk korlátozzuk, ahogy azt sem, hogy a végeredmény így is - úgy is egy előre ismert esemény lesz: rendszerint a matt. Akár adjuk, akár kapjuk... (Hisz minden ember élete követendő vagy elrettentő példa - az utódok számára.)

A fenti hasonlatból jól érzékelhető, hogy a szabad akaratnak bizony vannak korlátai!
Amennyiben a múlt döntései befolyásolják a jövő lehetőségeit (márpedig ez vitathatatlanul így van), akkor a szabad akarat mozgástere folyamatosan szűkül, a kevesebb választási lehetőség miatt pedig egyre inkább kiszámíthatóvá válik.



Gondolj csak bele! A "játszmát" most kezdő 20 éves lényegesebben több “lépés” közül választhat, mint a 30, 40, 60 vagy akár a 80 éves.
Arról nem is beszélve, hogy a szabad akarat csupán egy döntés, egy adott pillanatban hozott választás, amit egyébként 4 dolog befolyásol: a születési horoszkópból tökéletesen feltérképezhető adottságok, a neveltetés, a műveltség és a tapasztalat. És... van még egy nagyon fontos tényező: a hangulat.

Nagy mókamesterként a “SORS”, különös szerepet adott a hangulatunkért felelős Holdnak. Azzal, hogy a hangulatunk befolyásolásával rábízza a végső döntést (vagyis a bábuk mozgatását), elhiteti velünk, hogy mégiscsak létezik a szabad akarat. Mivel a Hold által befolyásolt döntéseinket idővel másképp látjuk, a szabad akarat “bizonyítékaként” úgy érezzük, hogy ezekben a döntésekben, dönthettünk volna másképp is - pedig valójában nem volt más lehetőségünk. Hiszen ott és akkor, a választható lehetőségek közül számunkra a legjobb lépést ajánlotta a Hold...

Nos, ezekből a dologból, de már az adottságok ismeretéből is pontosan kikövetkeztethető egy adott személy "szabad akaratának" végeredménye.

Való igaz, hogy a saját kereteinken (sakktábla) belül a szabad akaratunkkal számos dolgot befolyásolhatunk, de csak azt az utat, amely segítségével elérjük azt, ami eleve elrendeltetett...

Ha a sorsunk eleve elrendeltetett, akkor mi értelme van az életünknek?

Ha befizetünk egy nyaralásra, hellyel-közzel tudjuk, hogy mire számíthatunk. Az életünk is ilyen - s az értelme, ahogy a nyaralásnak is az, hogy emlékeket gyűjtsünk: jót, s rosszat egyaránt.

Forrás: Asztropatika

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!