nem csak statisztika

2018.09.14. 21:30

A magasan fejlett országokban átlag 19 évvel élnek tovább az emberek

Az ENSZ jelentése szerint nemcsak az élettartamban, de az iskolában eltöltött években is óriási különbségek vannak világszerte.

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: John Macdougall

A nemzetközi szervezet által évente közzétett emberi fejlettségi index (HDI), amely összehasonlítja az egyes államok egészségügyi, oktatási és jövedelmi mutatóit, kimutatta, hogy bár ma az emberek általában jóval hosszabban élnek, iskolázottabbak és több jövedelemre tesznek szert, hatalmasak a különbségek az egyes országok között.

A HDI rangsorában Norvégia, Svájc, Ausztrália, Írország és Németország áll az élen. Adataik szerint egy ma született gyermek várható élettartama Norvégiában legalább 82 év lesz, és mintegy 18 évet fog eltölteni az oktatási rendszerben, miközben a rangsor legalján lévő Nigerben egy ma született gyermek mindössze 60 évet fog élni, és csupán öt évet jár iskolába.

Az 58 legfejlettebb országban a várható élettartam mintegy 80 év, míg a 38 legkevésbé fejlett államban alig valamivel több mint 60 év.

Ami az iskolát illeti, a legfejlettebb országokban mintegy 16 évig tanulnak a gyermekek, a legkevésbé fejlettebbekben átlag kilenc évig.

„Ezek a statisztikai adatok ugyan önmagukért beszélnek, de feltárják több millió ember tragédiáját, akiknek életét az egyenlőtlenség, az elvesztett lehetőségek határozzák meg” – mondta Achim Steiner, az ENSZ Fejlesztési Programjának igazgatója.

Borítókép: Illusztráció/ német iskoláslány

Forrás: AFP/John Macdougall

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!