nemzetközi felmérés

2017.10.25. 16:07

Anyák és anyósok miatt születik kevesebb baba

Kevesebb gyerek születik azokban a családokban, amelyek egy háztartásban élnek a nő vagy a férfi anyjával – állapította meg egy új kutatás.

Baby With Mom Tenderness Baby Mother Kiss

Fotó: http://maxpixel.freegreatpicture.com/Baby-With-Mom-Tenderness-Baby-Mother-Kiss-165067

Elsősorban a fiatal, még szintén termékeny nagymamák jelentenek „konkurenciát”, ami „elnyomja” a nők termékenységét – olvasható a Royal Society Open Science című szaklapban megjelent tanulmányban.

Martin Fieder, a Bécsi Egyetem antropológiai tanszékének munkatársa és kollégái 14 országban – többek között Argentínában, Görögországban, Malawiban, Szudánban, Thaiföldön, az Egyesült Államokban és Zambiában élő – 2,5 millió, 15-34 év közötti házas nő adatait elemezték. Ezeknek a nőknek a nagy többsége a férjével él – édesanyja és az anyósa nélkül.

Az evolúcióbiológusok eddig úgy hitték, hogy a nagymamák támogatják lányukat és menyüket az unokák felnevelésében, a fiatal nők így több gyermeket szülnek. Kiderült azonban, hogy nem így van:

mind az anyák, mind az anyósok jelenléte a háztartásban jelentősen csökkenti a nők termékenységét

- állapították meg a kutatók.

Bár korábban szülik meg első gyereküket, hamar beérik őket azok a nők, akik csak férjükkel élnek egy háztartásban.

„A termékenységet korlátozó hatás a szakértők szerint erősebb a nő saját édesanyja, mint az anyós jelenlétekor”

- mondta Fieder.

A szakértők szerint két tényező állhat az eredmények mögött: az egyik a szaporodási konkurencia.

„Ez elsősorban azon esetek adataiban mutatkozik meg, ahol az anya vagy anyós is fiatal és maga is termékeny. A konkurencia ekkor a legerősebb, mert ők maguk is szívesebben áldoznák idejüket és erejüket saját gyerek ellátására, mint az unokáéra”

- mondta el az antropológus.

A másik lehetséges ok az anyagi javak miatti konkurencia, ami a kutatók szerint azért valószínű, mert elemzésük számos fejlődő ország adatait is tartalmazza.

A vizsgált országok közül a legritkábban Malawiban osztották meg háztartásukat a nők saját anyjukkal (0,8 százalék), a leggyakrabban Thaiföldön (17 százalék), az anyósukkal legritkábban az Egyesült Államokban (1,5 százalék), a leggyakrabban Irakban (53 százalék). Csak nagyon ritkán (2,5 millió esetből 460-ban) él együtt a házaspárral mindkét fél édesanyja.

Borítókép: Max Pixel

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!