váltson pozitívra

2017.08.18. 12:00

Így szabadulhat meg a negatív gondolatoktól

Amivel önmagunkat ostorozzuk: 

„Nem megy ez nekem, olyan szerencsétlen vagyok!”

Ami mögötte van: Az új tapéta nem marad fent a falon, a szósz főzés közben besűrűsödik, a vörösborfolt még mindig ott van a szőnyegen. Az ember ilyenkor hajlamos önmagát hibáztatni, úgy érzi, hogy ő még erre sem képes. Óvatosan kell azonban bánni az ilyen kijelentésekkel, mert egy idő után valóban elhisszük magunkról, amit állítunk. És láss csodát: valóban semmi sem fog sikerülni!

Így hatástalanítsa: Amint ez a gondolat megjelenik, azonnal – akár hangosan is – mondja ki, hogy STOP! Majd fogalmazza át így: „Igaz, hogy ez most nem jött össze, de tegnap isteni lett a levesem, holnapra pedig megtalálom a megoldást a szőnyeg kitisztítására.”

„Ó, de hülye vagyok!”

Ami mögötte van: Hajlamosak vagyunk ezt mondani, ha elfelejtettünk valamit, vagy nem jól oldottunk meg egy feladatot. Nyilván attól, hogy gyakran használjuk ezt a mondatot, nem leszünk butábbak, de kifelé pontosan ezt fogjuk sugározni, írja a Fanny magazin.

Így hatástalanítsa: Valószínűleg egyik napról a másikra nem fogja tudni elhagyni ezt a szófordulatot, de ha kiszalad a száján, minden ilyen alkalommal álljon meg egy pillanatra, és kérdezze meg magától: „Miért is gondolom ezt magamról?” Hamar kiderül, hogy nincs rá valós oka.

Amivel mások ostoroznak bennünket:

„Megmondtam előre, hogy ez lesz a vége...”

Ami mögötte van: Nincs ember, aki ezt a mondatot jól viselné, még akkor se, ha a másiknak igaza van. Nyilván az illető, akinek ez a mondat elhagyta a száját, nem használt kristálygömböt, és nem lát a jövőbe sem. Egész egyszerűen vannak helyzetek, amikről előre lehet tudni, hogy mi fog történni.

Így hatástalanítsa: Ne vegye komolyan a dolgot, és ne hibáztassa magát azért, mert nem a legjobb utat választotta. Sosincs késő kijavítani valamit! Mondja azt az illetőnek: „Lehet, hogy most nem a legjobb döntést hoztam, de tanultam belőle.”

„Felejtsd el! Úgysem változik…”

Ami mögötte van: Ez a kijelentés rendszerint a kedvenc barátnőinktől származik, és többnyire párunkra vonatkozik. Holott nem szabad elfelejteni, hogy senki sem tökéletes, és jó esetben éppen azért vagyunk együtt valakivel, mert olyan, amilyen, nem pedig azért, amilyenné válhat. Felesleges azon görcsölni, hogy a másikat a saját képünkre formáljuk!

Így hatástalanítsa: Az ilyen mondatok hatására az ember óhatatlanul elkezdi méregetni a másikat, és egyszer csak azon kapja magát, hogy ki akarja javíttatni vele a hibáit. Ebből pedig akár komoly vita is kerekedhet. Nem a megváltoztatás, hanem az egymáshoz idomulás legyen a jelszó!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!