Életmód

2010.08.22. 10:01

Zsebpénz? Mennyit? Mikortól?

Több tíz éve még a malacperselybe vagy a kutyanyelves kis házikóba gyűlt a szülőktől, nagyiktól kapott pénz, mára már a pénztárcában landol a havi apanázs. Annál a gyereknél, aki kap. De hogy valóban szükséges-e, és mennyi legyen a havi fix – megoszlanak a vélemények.

Nana.hu

Ma már a szülők többsége egyet ért abban, hogy legyen sulis gyermekének zsebpénze, az már más – és nehéz – kérdés, hogy mennyi az annyi, és mire költheti azt a „csemete”. Mert mint annyi mindenben, itt is nagy úr a „minta”, azaz, ha a gyerek osztálytársa már kap zsebpénzt, nehéz gátat szabni a rimánkodásnak.

Sőt! Ha az osztályban már nagyobb számban vannak a „pénzes gyerekek”, kimondottan ciki lemaradni tőlük, és üres zsebbel nézni, ahogy ők költhetnek a büfében, vásárolhatnak maguknak a közértben, vagy az iskolába alkalomadtán betelepült vásárosoktól. És ugye válság ide vagy oda, ennek a kellemetlenségnek mégsem lehet kitenni a gyereket.

Mikortól?

Zsebpénzt óvodás gyermekeknek nem érdemes adni. Legszerencsésebb az iskolás kortól bevezetni, ekkor kezd ismerkedni a számok világával. Vigyázni kell azonban, mert a 7-8 éves sulisok már örömmel vásárolnak, de még nem jellemző rájuk a spórolás, időérzékük még nem elég fejlett. Ha túl sok a pénzük, csak elszórják, és soha nem tanulják megbecsülni az értékét, ha viszont kevés, lenézik, csúfolják a jobban eleresztett osztálytársai.

Vásárol magának ezt azt

„Szabrina nyáron volt nyolc éves és már tekintélyes összegű dugipénzzel rendelkezik, amit a nagyiktól és tőlünk kap születésnapjára, névnapjára – meséli Anna. – Gyakran láttam, hogy számolgatja, mennyi pénze is van, de arra csak a tanév végén „jöttem rá” hogy be-bevisz belőle a kis osztálytársaihoz hasonlóan, és vásárol magának néhány „értékes” követ az iskola aulájában rendszeresen megjelenő ásványárusoktól és néhány füzetet az újságárustól. Azt hiszem, most érett meg az idő arra, hogy ne ezt a pénzt költse, hanem heti kis zsebpénzt kapjon, amivel gazdálkodhat.”

Mennyi az annyi?

Az a gyerek, aki már tisztában van a pénz értékével, nyilván többet szeretne (sokan gyűjtenek valamire), mint amit rá szánnának a szülei. De mennyi a kevesebb, de még elegendő középút? És mire költheti majd a kialkudott összeget? A válasz nehéz, ugyanis ahány ház, annyi szokás, és olyan összeg. És mivel a zsebpénz családi belügynek minősül, a szülők csak óvatosan kérdezgethetik egymástól a pénzkezelési szokásokat, jobbára csak a többi gyerekektől tudnak „kicsalni” erre vonatkozó információt.

Mennyi zsebpénzt kapjon egy alsós iskolás hetente? Szavazzon >>>

Charles Gordon – a Gordon pedagógiai módszer atyja – szerint helyes, ha a gyermeknek pénzt adunk, hiszen a saját pénz megtanítja őt a pénz értékére, a vásárlás örömére, takarékosságra.

A szakember szemével

– Mindenképp jó, ha az iskolás gyermek kap zsebpénzt – mondja Győri Ildikó pszichológus –, általa megtanul bánni a pénzzel, megtanulja, hogyan kell takarékoskodni, beosztani. Nem tanácsos azonban a zsebpénz összegét teljesítményhez, tanulmányi eredményhez kötni, hiszen ezzel csak arra szoktatjuk, hogy pusztán pénzért legyen szorgalmas. A legjobb, ha a szülő arra ösztönzi gyermekét, tűzzön ki célt maga elé, például, hogy vesz egy klassz biciklit, és gyűjtsön rá, tegyen félre, amennyit csak tud.

Az összeget aztán a szülő kiegészítheti, de még jobb, ha segít a gyereknek olyan „munkát” találni (otthoni takarítás, kertészkedés, stb.) amivel a gyerek a maga módján megdolgozik az áhított játékért, sportszerért. Így megtanulja, hogy sem a pénz, sem a dolgok nem pottyannak az ölébe, áldozni kell álmai megvalósulásáért.

Szabadon gazdálkodhasson vele

Tanácsokat persze mindenképpen adni kell, azzal kapcsolatban, hogy mire költse a zsebpénzét, de semmiképpen ne „szabjuk meg”, mit lehet és mit nem.

A legfontosabb, hogy bízzunk benne, és beszéljük meg, hogy mik a családi kassza lehetőségei, és mennyi az, amire neki szüksége lenne.

Pénzt szeretne

„Ramóna a minap kérdezte már ki tudja hányadszorra, hány évesen települhet majd ki a házunk elé a barátnőjével, hogy eladjon néhány számára már haszontalan, de még jó állapotban lévő játékot és mütyürt – mondja Zita, a nyolcéves kislány édesanyja. – Eleinte nem értettem, miért van erre szüksége, hiszen az anyagi lehetőségeinktől függően igyekszünk számára megvenni mindent, amire szüksége van. Aztán rájöttünk, hogy egyszerűen zsebpénzt szeretne, amiből ő gazdálkodhat.”


Aranyszabályok

Ha a család megállapodott abban, hogy a gyermek hetente vagy havonta zsebpénzt kap, már a kezdet kezdetén érdemes felállítani néhány szabályt ezzel kapcsolatban.

* A fiatal gyermek legjobb, ha hetente kapnak zsebpénzt, mert a hét nap viszonylag átlátható számára, a havi periódusnál félő, hogy az elején elköltené az egészet.

* Fixálni kell a pontos összeget, és hogy a hét (vagy a hónap) mely napján esedékes.

* El kell magyarázni azt is, mi történik, ha a következő „fizetés” előtt jóval elkölti a pénzt.

* Próbáljuk meg takarékoskodásra, azaz gyűjtögetésre nevelni.

* Ha az idősebb testvér magasabb összeget kap, meg kell értetni a kisebbel, hogy ahogy nő, ő is egyre többől fog majd gazdálkodni.

* Néha, meg lehet előlegezni a következő havi zsebpénzt, de ez lehetőleg ne forduljon elő gyakran, mert az ilyen elköltő és előre elkérő gyerekekből válhat majd nagy eséllyel később hitelből élő felnőtt.

Egy tavalyi felmérés szerint a 7-14 éves gyerekek átlagosan 4 ezer forint zsebpénzt kapnak havonta – sokuknak sikerül belőle egy keveset félre tenni is.

Nana.hu -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!