Életmód

2010.08.26. 07:33

Reflux - az álarcos fojtogató

Gyakori gyomorégés, kesernyés íz a szájban, maró érzés a torokban, szúró fájdalom a szegycsont mögött, köhögés, rekedtség. Csak néhány a reflux tünetei közül, aminek kezelés nélkül súlyos következményei, szövődményei lehetnek. Megoldás márpedig létezik ezekre a problémákra.

NANA.HU

A gastroesophagealis reflux az emésztőrendszer megbetegedése. A szakirodalom „álarcos fojtogatónak” nevezi, hiszen gyakran más betegségek tünetei mögött bújik meg.

Magyarországon minden harmadik ember életét keseríti meg, és sokuk nincs tisztában a gyógyulás és a tünetek megszüntetésének lehetőségeivel. A reflux ( a szó jelentése: visszafolyás, visszaáramlás) tüneteit az okozza, hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe és marja annak belső falát, ami a mindennapokban gyomorégésnek nevezett panaszhoz vezet.

Savas refluxot esetenként az egészséges emberek is tapasztalhatnak, de a megfelelően működő szervezetben a savas vegyhatást közömbösítő védőmechanizmusok kifejtik hatásukat. Ilyen védőfunkciót tölt be a nyelőcső perisztaltikus, azaz féregszerű mozgása, amelynek feladata a visszaáramlott savas tartalom rövid időn belüli visszaterelése a gyomorba.


Védő szerepe van a nyálnak is, amely a savas vegyhatás semlegesítésére hivatott, valamint a mirigyek által termelt lúgos hatású nyák, amely a nyelőcső belső felszínét borítja, a nyálkahártyát védi. Ha ezek nem kielégítően működnek, és a savas visszafolyás hetente többször is jelentkezik, a nyelőcsőbe került sav károsítja annak belső felszínét, ekkor beszélünk gastroesophagealis refluxról, azaz az angol elnevezés rövidítése alapján GERD-ről.

A reflux kialakulásának okai

Normál esetben a megrágott táplálék a nyelőcsövön keresztül a gyomorszáj záróizmának megnyílását követően a gyomorba kerül, majd az izomgyűrű visszazárul, megakadályozva a gyomortartalom visszajutását a nyelőcsőbe.

Reflux betegség esetén a záróizom nem funkcionál megfelelően, így a sav visszafolyik a nyelőcsőbe. Ennek egyik oka lehet a záróizom gyengesége, amely rekeszizom- sérvvel lehet összefüggésben. A rekeszizom alapesetben kívülről erősíti a záróizmot, sérv esetén azonban gyengíti azt.

Másik ok lehet a megnövekedett hasűri nyomás, amely bekövetkezhet a gyomortartalom növekedése esetén egy kiadós étkezés után, vagy ha nem továbbítódik rendesen a belek felé. A hasűri nyomást fokozza még a hasra történő elhízás, várandósság, szűk ruházat, köhögés, tüsszentés, telt húgyhólyag.

Ha az izomgyűrű nem tölti be szerepét, akkor egy ördögi kör veszi kezdetét, ugyanis a nyelőcsőbe visszaáramló sav gyengíti annak önvédelmi szerepét, lassítja féregszerű mozgását, lassabban ürül ki onnan, ami hosszabb ideig károsítja a nyálkahártyát, az így kialakuló gyulladás tovább rontja a mozgást.

Tünetek- intő figyelmeztetések

A reflux (GERD) leggyakoribb és legjellemzőbb tünete a gyomorégés, amely a szegycsont mögül indul ki, és sok esetben a mellkas, nyak felé sugárzik. Általában étkezés vagy lefekvés után egy órán belül jelentkezik és egy-két órán keresztül is eltarthat. Az égő érzést fokozza az étkezés, a fekvő testhelyzet, előre hajlás.

A gyomorégésen kívül más panaszok is kísérhetik ezt a betegséget. Legtöbbször kesernyés szájízt, torokban jelentkező maró érzést, rendszeres csuklást és böfögést, fokozott nyálképződést, émelygést, hányingert tapasztalnak a refluxban szenvedők, a korai teltségérzet és hasi puffadás is sokaknak okoz kellemetlenséget, a szájüregbe visszajutó sav felelhet fogszuvasodásért és más fogászati rendellenességekért.

A GERD légúti tüneteket is produkálhat, ilyenek lehetnek: kínzó köhögés, rekedtség, tüdő-garat vagy gégegyulladás, sőt akár asztma is. A betegség súlyos állapotát vagy szövődmény kialakulását jelzi a gyakori hányás, véres hányadék, szurok színű széklet, nyelési nehézség. Ez esetben ajánlott azonnal orvoshoz fordulni.

A hajlamosító tényezőkrőlés a betegség kezeléséről itt olvashatsz>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!